Anghel (BVB): Exista o discriminare fiscala intre finantarea prin credit bancar si emiterea de actiuni

Data publicarii: 05-02-2018 | Economie

Companiile românesti trebuie încurajate sa achizitioneze competitori din alte tari, dar în momentul de fata exista o discriminare fiscala între finantarea prin credit bancar si emiterea de actiuni noi, sustine Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

"O idee este încurajarea companiilor românesti, care, pentru a-si spori baza de capital, de a investi, achizitiona competitori din alte tari, asa cum si alte companii straine fac la noi, acestea au nevoie de acces de capital. Acesta poate fi oferit prin intermediul pietei de capital. Aici, în momentul de fata, exista o discriminare din punct de vedere fiscal între finantarea prin credit bancar si emiterea de actiuni noi pentru o companie care se listeaza la bursa. De exemplu, daca o companie ia un credit de la o banca, dobânda aferenta creditului bancar este deductibila fiscal", a spus Anghel.

El este de parere ca ar trebui o deductibilitate si în cazul în care o companie are acces la capital.

"Acest lucru s-ar putea face printr-un echivalent de dobânda care sa fie deductibila fiscal în momentul în care o companie are acces la capital. Acest lucru s-ar putea face printr-o deducere fiscala, care ar stimula atragerea de capital si dezvoltarea companiilor românesti prin intermediul pietei de capital locale", a aratat presedintele BVB.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: