Tarile din Europa Centrala si de Est castiga teren in sectoarele tehnologiei medii si de varf

Data publicarii: 18-01-2007
Tarile din Europa Centrala si de Est au inregistrat cele mai bune performante in activitatea de comert international din ultimul deceniu, se arata intr-un studiu UniCredit remis BankNews.ro. In 10 ani, acestea au reusit sa-si dubleze cota de piata, la 4% din totalul importurilor la nivel global. In mod similar, au inregistrat o crestere remarcabila a cotei de piata in totalul importurilor la nivelul tarilor EU-15. Astazi, aportul tarilor ECE la totalul importurilor din  EU-15 este de 8%, remarcandu-se ca o ramura importanta de productie pe intregul continent european.

Aceasta performanta vine in contextul schimbarilor structurale profunde, potrivit concluziilor analizei sectoriale a pietelor din ECE, realizata de New Europe Research Network a UniCredit Group. In ultimii ani, tarile din ECE au trecut prin transformari in ceea ce priveste structura specializarilor si a productiei internationale, pornind de la sectoare traditionale catre sectoare ale tehnologiei medii si de varf. Intre 1995-2005, tarile din ECE au castigat avantaje comparative noi in sectoarele de productie care presupun expertiza tehnologica precum echipamentele de transport (ex. piese de schimb, nave, locomotive), dar si echipament electric si optic (motoare electrice, echipament radio/TV, instrumente medicale si optice, calculatoare etc)

Aceste sectoare au crescut, de asemenea, la nivel intern, aportul lor in totalul productiei sporind de la 13% in 1995 la 23% in 2005. Astfel de niveluri de crestere au fost inregistrate mai ales in Europa Centrala. Pe de alta parte, sectoare traditionale precum cel alimentar, de textile si pielarie pierd teren ca urmare a competitiei sporite dinspre pietele in dezvoltare, unde nivelul preturilor de productie este mai scazut.

Investitiile straine au jucat un rol important in definirea acestor schimbari structurale, sporind avantajele competitive ale ECE. "Sectoarele cu cele mai puternice investitii straine directe sunt totodata cele care au cele mai importante cote de piata la nivel global. Pe masura ce regiunea ECE continua sa atraga un nivel ridicat de investitii straine directe, a crescut si gradul de inovatie in sectoarele producatoare respective", a declarat Johann Strobl, Chief Financial Officer al Bank Austria Creditanstalt si al CEE Division in cadrul UniCredit Group.

Tarile din ECE - ramura producatoare importanta a vechii Uniuni Europene

Tarile din ECE au o pozitie competitiva buna prin locatiile de productie, ceea ce se poate observa si din prezenta lor din ce in ce mai puternica in comertului international si prin fluxurile puternice de investitii straine directe.

Recent, chiar si rezultatele impresionante ale producatorilor chinezi, care au reusit sa isi imbunatateasca cu mai mult de trei ori pozitia in cadrul comertului international intr-un interval de timp relativ scurt, nu pun in pericol oportunitatile viitoare de crestere in ECE. Competitia dintre China si tarile ECE pe pietele europene releva o serie de diferente clare: in timp ce China isi concentreaza activitatile de export asupra sectoarelor de textile si pielarie si si-a dezvoltat o pozitie competitiva puternica in cateva zone care necesita investitii mari de capital precum cel al industriei electronice (in mod special, in producerea componentelor de calculatoare), exporturile tarilor ECE acopera o cu totul alta gama, cu sectoarele tehnologiei medii si de varf reprezentand partea majoritara. Din anul 2000, tarile din ECE au inregistrat cresteri semnificative in cadrul comertului international in sectoare precum cel de masini, fabrici si echipament (4%), cauciuc si materiale sintetice (5.4%), alte produse minerale non-metalice (3.2%), echipament de transport (2.7%), echipament electric (3.5%), dar si cherestea si produse din lemn (4.4%).

"Aceste rezultate arata faptul ca tarile din Europa Centrala si de Est castiga teren datorita flexibilitatii si know-how-ului pe care il detin. Aceste state au pus accentul in mod traditional pe educarea si pe calitatea mediului in care opereaza. Din aceste motive, continua sa atraga companii care necesita investitii de capital importante pentru producerea bunurilor, mai degraba decat companii interesate de cele mai mici costuri de productie - care pot fi gasite in Orientul Indepartat. Acest fapt schimba tiparele de productie din tarile Europei Centrale si de Est ", a declarat Debora Revoltella, Economist Sef UniCredit Group pentru Europa Centrala si de Est.

Proximitatea geografica face ca ECE sa fie zona ideala pentru dezvoltarea de centre de productie care sa deserveasca intreaga piata europeana, asa cum este demonstrat de industria producatoare de masini.
Exista cateva motive pentru care companiile straine isi stabilesc operatiunile in regiunea ECE. Aceasta nu este o regiune omogena, ci investitorii trebuie sa studieze situatia pe fiecare piata in parte. In Republica Ceha si in Slovacia, de pilda, avantajul este reprezentat de insusi mediul de afaceri. In Turcia si in Polonia investitorii apreciaza piata domestica extinsa, in vreme ce in Bulgaria si in Romania costul mainii de lucru este inca mic, intr-un mediu dinamic cu o traditie industriala puternica si forta de lucru bine pregatita.

Oportunitatea principala pentru o crestere sustinuta pe viitor este consolidarea competitivitatii cu un model de specializare bazat pe costuri mici ale fortei de lucru.
"Dimensiunea pietei locale, proximitatea fata de UE, oportunitatea de a construi centre de productie pan-europene, forta de lucru educata si dinamica si mediul de afaceri deschis vor contribui la cresterea viitoare a pietei ECE. Adevarata provocare este aceea de a pastra avantul economic actual", a spus Johann Strobl, CFO.

Analiza sectoriala

"In anii care urmeaza ne asteptam sa vedem cresteri peste medie in industriile care necesita investitii mari de capital, caracterizate de o contributie mai semnificativa din partea sectoarelor tehnologice cum sunt cele producatoare de echipament electric,  optic si de transport", a mai adaugat Debora Revoltella. "De pilda, productia de  echipamente de transport in Europa Centrala si de Est, ca si in noile tari membre UE Bulgaria si Romania, dar si in Turcia, va ajunge la cresteri de doua cifre. Regiunea Europei Centrale si de Est a devenit deja un centru de productie pentru intregul sector producator de masini din Europa - Fiat are fabrici in Polonia, Volkswagen in Polonia si Slovacia, Audi in Ungaria, Skoda, Toyota PSA si Hyundai in Republica Ceha, iar Kia si PSA Peugeot Citroën in Slovacia. Renault este deja prezent in Romania si se pregateste sa intre pe piata turca."

Industria de constructii se bucura de o situatie favorabila, prin prisma faptului ca vor aparea un numar mare de proiecte de infrastructura: economisii UniCredit Group din ECE previzioneaza ca in regiune va exista o crestere a industriei de constructii de 9% in intreaga regiune.

Performanta buna a sectoarelor mentionate va avea o influenta pozitiva si asupra altor sectoare adiacente, cum ar fi cel al cauciucului si materialelor de sinteza si a produselor minerale nemetalice (industria cimentului, a sticlei, a ceramicii, producatoare de caramizi si tigle). In privinta metalelor de baza si a produselor din metal, evolutia va ramane stabila datorita necesitatii de modernizare si restructurare si a dependentei puternice de pretul metalelor. Perspectivele pentru utilaje si echipamente sunt promitatoare, avand in vedere cererea mare din regiune.

In agricultura, industria alimentara si a tutunului tendinta actuala este de asteptat sa ramana stabila. Sectoarele industriei textile si de pielarie, pe de alta parte, este posibil sa aiba o evolutie mai putin favorabia: economistii UniCredit Group previzioneaza o tendinta de scadere pana in anul 2008 pentru toate tarile cu exceptia Bulgariei, a Republicii Cehe si a Slovaciei.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: