Targ de Miei in incinta Pietei Aparatorii Patriei, din 30 martie pana pe 7 aprilie

Data publicarii: 31-03-2018 | Economie
Targul de Miei din incinta Pietei Aparatorii Patriei a fost deschis vineri, 30 martie, a anuntat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), intr-un comunicat remis AGERPRES. Acesta va functiona in Soseaua Berceni, nr. 183 B pana pe 7 aprilie, iar sacrificarea mieilor se va face zilnic, in intervalul 7:00 - 17:00. Targul de Miei este organizat sub coordonarea Agentiei Nationale pentru Zootehnie, a Directiei pentru Agricultura a Municipiului Bucuresti, cu sprijinul SC Amenajarea Domeniului Public 4 (ADP4) SA, acesta fiind deja autorizat pentru functionare. "Prin aceasta actiune incercam sa aducem mai aproape de consumatori produse de calitate, solicitate in mod frecvent, rezultate in urma parteneriatului direct dintre crescatorii de oi si consumatorii autohtoni", precizeaza MADR. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, vineri, ca in acest moment exista miei romanesti pentru Sarbatorile Pascale, iar "preturile sunt bune", la fel ca si anul trecut. "Pentru toti consumatorii din Romania sunt miei romanesti. Sunt si mici si mari, taiem in functie de cerinte si evident de posibilitatile din fiecare ferma. La aceasta data sunt cateva milioane de miei pregatiti pentru piata. V-as ruga sa va duceti in sectorul 4 sa vedeti ca deja a inceput acest eveniment pe care il asteptati", a spus Petre Daea. Ministrul a precizat ca in tara exista targuri autorizate unde fermierii vand miei, dar sunt si lanturile de magazine unde marfa romaneasca este prezenta alaturi de cea din import. "Si preturile sunt bune. Am vazut. Acum preturile sunt ca si anul trecut. E adevarat ca la inceput fiecare are o tendinta cand iese pe piata sa creasca (preturile - n.r.), dar vremea il potoleste cum de altfel vedeti s-a potolit vremea si afara. Nu mai este zapada, este frumos", a afirmat seful de la Agricultura. Anul trecut, numarul mieilor sacrificati pentru Sarbatorile Pascale, inclusiv in gospodariile populatiei, a fost in jurul a 3 milioane, la aproape jumatate fata de anii trecuti, din cauza reducerii consumului si a resurselor financiare scazute. Mielul in viu poate fi achizitionat in prezent la un pret situat intre 7 si 8,5 lei pe kilogram, in functie de greutate, iar pretul carnii de miel se situeaza intre 20 si 30 de lei kilogramul. Potrivit datelor publicate luni de Eurostat, Romania se situeaza pe locul al treilea in Uniunea Europeana in ceea ce priveste efectivele de ovine, cu aproximativ 9,8 milioane de oi in anul 2017, fiind devansata doar de Marea Britanie, cu 24,5 milioane capete, si Spania, cu 15,9 milioane de ovine. Consumul de carne de ovine in anul 2016, in Romania, a fost in medie de 2,6 kg/locuitor, in usoara crestere fata de 2015 cand se inregistra un consum de 2,3 kg/locuitor, dar semnificativ mai mare fata de anul 2014 cand era de numai 0,7 kg/locuitor anual. Consumul cel mai mare de carne de oaie, respectiv de miel, este in perioada Pastelui, cand necesarul este acoperit in mare parte din productia autohtona. In comparatie, media consumului in UE a fost de doua kilograme pe locuitor anual in 2015, fata de 1,9 in 2014, Franta si Irlanda inregistrand cel mai mare consum, de 2,9 kilograme, respectiv 2,8 kilograme pe locuitor anual. Ministerul Agriculturii a lansat anul trecut campania 'Alege Oaia!' pentru promovarea si incurajarea consumului de carne si produse din carne de oaie in randul romanilor.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: