S & P: Cresterea deficitul de cont curent al Romaniei ameninta ratingurile companiilor

Data publicarii: 19-01-2007
Deficitul de cont curent al Romaniei se va majora pana la 11,9% din produsul intern brut (PIB) in 2007, ceea ce ar putea mari riscurile macroeconomice si ar afecta calificativele companiilor, sunt de parere analistii agentiei de rating Standard & Poor's (S & P). Romania se numara, alaturi de Seychelles, Letonia si Georgia, printre tarile al caror deficit se va majora in acest an, estimeaza analistii agentiei intr-un raport publicat miercuri seara. Cele patru tari fac parte, de altfel, din topul primelor zece state cu cel mai mare deficit de cont curent, ca proportie in PIB. Totusi, "investitiile straine directe vor finanta o parte din aceste deficite", se spune in raport.

Deficitul de cont curent in crestere ar putea mari riscurile tarii si duce la o constrangere a ratingurilor, considera analistii S&P. Ratingul companiilor depinde de calificativul de tara.

Pentru anul trecut, S&P a estimat un deficit de cont curent de 10,3% din PIB, iar pentru 2007, analistii agentiei prevad un deficit de 11,9%. Romania a cazut doua locuri in acest an, de pe 85 pe 87, in topul tarilor cu cel mai mic deficit de cont curent in PIB.

Creditele sunt in expansiune si au crescut semnificativ ca proportie in PIB in mai multe tari, aceasta fiind unul din motoarele cresterii economice. In general, tarile europene sunt puse in dificultate de perspectiva cresterii peste potential, care are drept cauza o explozie a deficitului de cont curent, se spune in studiul S&P.

"Existenta deficitului de cont curent, mai ales in tarile Europei Centrale si de Est, care nu exporta petrol, reprezinta un fenomen previzibil, pe masura ce economiile acestor tari le prind din urma pe cele ale membrilor UE, mai dezvoltati. C resterea continua a dezechilibrelor externe si a dependentei tot mai mari de investitii straine reprezinta motive de ingrijorare din ce in ce mai mari", se mentioneaza in raport.

Investitiile straine directe din Romania vor scadea, in 2007, pana la 6,45 miliarde dolari, potrivit estimarilor S&P. Ponderea in PIB-ul romanesc a investitiilor straine directe va fi, in 2007, de 4,7%, peste media de 3,2% afisata de tarile din clase de rating "BBB", din care face parte si Romania.

Raportul Conferintei Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD) estimeaza un volum al investitiilor straine directe din Romania de 8,6 miliarde dolari, potrivit rezultatele preliminare pentru 2006 ale UNCTAD.

In anumite tari, indiferent de gradul de dezvoltare, dezechilibrele de la nivelul contului curent depaseste mediile regionale, ceea ce reprezinta un motiv suplimentar de ingrijorare. Romania, Portugalia, Malta, Spania, Grecia, Italia, Georgia, Ungaria, Bulgaria si chiar Marea Britanie fac parte din categoria tarilor, care nu starnesc "invidia" celorlalte state, spun analistii S&P.

Deficitele de cont curent sunt, la nivelul regiunii Europei, "extraordinar de mari" in contextul mai larg al pietelor emergente. "Totusi, dezechilibrele externe nu sunt neobisnuite in randul tarilor care cresc rapid si investesc puternic, foarte des la cele care au productia calibrata pe export", sunt de parere analistii S&P.

Totusi, finantarea structurala a devenit mai nesigura pe masura ce deficitele de cont curent au crescut abrupt. Tot mai multe tari emergente depind de fluxul de capital pentru finantarea deficitelor. "Cele mai vulnerabile sunt, in opinia noastra, tarile unde deficitul de cont curent mare este generat de o crestere a creditarii populatiei si a consumului, in mod special unde creditele acordate sunt in valuta, cum ar fi cazul Ungariei si al Romaniei", se spune in raportul agentiei de rating.

Datele Bancii Nationale a Romaniei arata ca, la nivelul lunii noiembrie 2006, valoare creditelor in lei acordate de banci populatiei se ridica la 22,7 miliarde lei, iar cea a creditelor in valuta la 15,6 miliarde lei.

"Asadar, balanta externa conteaza pentru ratingurile de tara", se arata in raportul S&P. Agentia a micsorat ratingul Islandei in decembrie 2006 si perspectiva ratingului Georgiei a fost modificata de la pozitiva la stabila. Deficitele de cont curent nu au dus la modificari ale ratingurilor, insa ele lasa tarile mai expuse la riscuri de natura politicilor neadecvate (cazul Islandei) sau la riscuri geopolitice (cazul Georgiei).

Volumul creditelor interne din Romania este estimat de S&P, pentru 2007, la 40,9 miliarde dolari. Pentru acest an, agentia a estimat o pondere in PIB de 29,8% a imprumuturilor domestice acordate populatiei, in crestere de la 25,1%, estimarea preliminara pe anul trecut. Romania este una din codasele Europei la acest capitol si este a 38-a in topul creditelor domestice in PIB, in crestere cu un loc fata de anul trecut. Romania este "intrecuta" la finalul clasamentului doar de Georgia si Polonia. Bulgaria ocupa pozitia a 27-a, cu o pondere a creditelor interne in PIB estimata la 54,8%, potrivit S&P.

Nivelul inca ridicat al costului creditarii din noile state membre UE, Romania si Bulgaria, va continua sa scada, potrivit tendintiei de pe piata din Europa, insa nu atat de spectaculos ca in prima parte a acestui deceniu, spun analistii S&P.

Ultimele zece tari la capitolul ponderii creditelor in PIB sunt din Europa Centrala si de Est. Polonia pare a fi singura tara din aceasta regiune care poate sa creasca rapid fara un "boom" al creditelor sau dezechilibre externe ingrijoratoare. Europa este prima la viteza cu care sistemul bancar "cerne" creditele pentru rezidenti.

Ultimile comentarii ale agentiei asupra ratingului Romaniei au fost facute pe 5 septembrie, cand S&P a confirmat ratingul "BBB-" pentru creditele in termen lung in valuta si "A-3" pentru creditele pe termen scurt in valuta, respectiv calificativele "BBB" pentru imprumuturile pe termen lung in moneda nationala si "A-3" pentru creditele pe termen scurt in lei.

S&P a ridicat, in luna septembrie, perspectiva de rating a Romaniei, de la stabil la pozitiv, pe baza accelerarii reformelor economice structurale si institutionale realizate in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, si a confirmat notele atribuite imprumuturilor pe termen scurt si lung in valuta si in lei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: