Turismul de afaceri, motorul industriei de profil, va creste, anul acesta, cu 28%

Data publicarii: 19-01-2007
Piata turismului de afaceri va creste cu 28 la suta in 2007 comparativ cu anul trecut, noteaza Curierul National. "Pentru acest an ne asteptam la o crestere a turismului de business cu 28 procente, o majorare de luat in seama, dat fiind faptul ca acest segment de turism s-a cifrat undeva la 420 de milioane de euro", a spus presedintele Asociatiei Nationale a Organizatorilor Profesionisti de Conferinte si Expozitii - Romanian Convention Bureau, Paul Marasoiu. Turismul de afaceri este considerat, si pe drept, cel mai important segment din industria de profil, marturie stand tot procentele din piata.

"La nivel national, piata turismului de afaceri are o pondere de 64 la suta din totalul industriei", a adaugat reprezentantul RCB. Mai mult de atat, doar 23 la suta dintre cei care viziteaza Capitala o fac in scopuri precum turismul clasic, in defavoarea celui de business. Totodata, potrivit Asociatiei, spre deosebire de turistul clasic, cel care viziteaza Romania cu scop de afaceri "lasa" in tara in medie cu pana la 2,5 ori mai mult decat primul. "De pilda, strainul care ne viziteaza tara pentru a participa la un eveniment cheltuieste de 3-4 ori mai mult decat turistul clasic", a subliniat Marasoiu.

Investitiile in industria ospitalitatii in urmatorii 3 ani - 1,2 miliarde de euro

"Suntem de parere ca pana in 2009 vom avea investitii cumulate in industria ospitalitatii de peste 1,2 miliarde de euro, crescand considerabil ponderea investitiilor straine, dar si a programelor de finantare comunitare", a declarat recent Paul Marasoiu.
Acesta apreciaza ca sporirea si diversificarea zonala a capacitatilor de cazare si a functiunilor turistice vor contribui pe termen mai lung si la reglarea tarifelor hoteliere, eliminand cresterile lor artificiale in varfuri de sezon in baza caracterului limitat al alternativelor prezente. Cu o capacitate nationala de cazare putin peste 1% din populatia Romaniei, valoare dramatic inferioara nevoilor si intentiilor de calatorie ale turistilor interni si straini, optiunile limitate au efecte similare monopolismului, nu doar in privinta tarifelor, ci si a unei limitari fortate a dimensiunii cererii.

Romania ar putea deveni destinatie-vedeta

In mod clar, piata romaneasca incepe sa fie interesanta pentru marii tour-operatori internationali, cat si pentru companii consacrate. In planul evolutiilor de piata, asa cum se estimeaza inca de acum doi ani, capacitatea hoteliera a crescut in termenii evaluati, ramanand componenta cu cea mai mare dinamica a pietei. Totodata, Marasoiu este de parere ca tara noastra are mari sanse sa devina in scurt timp cel mai important stat din punct de vedere al "safe country-urilor". "Mutatiile politico-sociale privind circulatia mondiala dau Romaniei sansa de a ajunge destinatia-vedeta a investitorilor si turistilor din Europa si in special din Europa de Est. Este insa esential ca mediul de afaceri si autoritatile sa ia in calcul serios fructificarea unei sanse actuale reale - dupa atatea alte oportunitati pierdute".

Reprezentantii RCB sunt de parere ca pe termen scurt putem miza in atingerea acestui obiectiv pe turismul de afaceri, de reuniuni si motivational care, conform evaluarilor, este principalul pilon de performanta a ospitalitatii romanesti.
Acest segment a inregistrat si in 2005 o crestere valorica importanta si a generat un volum suplimentar de servicii specifice necesare, cerere absorbita de noile capacitati hoteliere.

FIHR: Integrarea va contribui la dezvoltarea turismului

Integrarea in UE va contribui, pozitiv, la dezvoltarea unitara a turismului din Romania deoarece vor exista fonduri banesti europene consistente care vor fi directionate pentru investitii in infrastructura, apreciaza secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, Mihai Rijnita, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, un alt sector complementar cu cel hotelier care va avea de castigat va fi cel al organizatorilor de evenimente.

"Impactul pe termen scurt al integrarii Romaniei in UE asupra industriei turistice consta in atragerea unor investitii semnificative atat pentru industria hoteliera, cat si pentru loisir", crede Rijnita. Principalele avantaje ale aderarii pentru turism vin, in opinia reprezentantului FIHR, din posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru pregatirea resurselor umane, restaurarea si valorificarea patrimoniului istoric si cultural si pentru cresterea calitatii serviciilor de cazare si agrement. Totodata, turismul romanesc va beneficia de pe urma construirii de magistrale rutiere si feroviare pe coridoarele 4 si 9.

Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: