Salariul minim la patron, cu 50 de lei mai mare decat la stat

Data publicarii: 20-01-2007
In 2007, salariul minim net la patron este de 440 lei, in timp ce pentru bugetari salariul minim este de 390 de lei. Piata muncii va opera si in 2007, cu doua salarii minime, ca si pana acum: unul stabilit de guvern, si unul stabilit dupa negocieri intre patronate si sindicate, noteaza Adevarul. Salariul minim stabilit pentru mediul privat, prin contractul colectiv de munca se aplica si societatilor comerciale care nu sunt membre in vreun patronat, dar si salariatilor care nu sunt membri de sindicat.

Coeficienti de ierarhizare pentru salariati

In premiera pentru Romania, contractul colectiv de munca a fost negociat de partenerii sociali pe patru ani, 2007 - 2010, numai salariul minim urmand sa fie negociat anual. Ana Bontea, director in cadrul Consiliului National al IMM-urilor (CNIPMMR), spune ca termenul mai lung de valabilitate al contractului colectiv de munca ofera mai multa stabilitate si predictibilitate pe piata muncii, iar patronii isi pot gandi modul de dezvoltare a afacerilor pe termen lung.

Contractul colectiv de munca unic la nivel national stabileste coeficienti minimi de ierarhizare, care se aplica la salariul minim negociat pe categorii de salariati. Astfel, daca pentru muncitorii necalificati salariul minim este de 440 lei, pentru muncitorii calificati si pentru absolventii de liceu salariul minim este de 528 lei (440 X 1,2, unde 1,2 e coeficient de ierarhizare). Pentru absolventii de scoli postliceale, salariul minim e de 550 de lei, pentru maistri - 572 de lei, pentru absolventii de studii superioare de scurta durata, 660 lei, iar pentru salariatii incadrati pe functii care necesita studii superioare, salariul minim este, in acest an, de 880 de lei.

Salariile, majorate pentru a pastra angajatii

Cresterile salariale au fost necesare pentru ca Romania sa nu fie tara cu cel mai mic salariu minim din Europa, explica Ana Bontea. Conform unor predictii facute de specialisti, circa 350.000 de romani ar putea pleca dupa 2007 sa lucreze in Europa, ceea ce ar putea accentua lipsa fortei de munca care se manifesta deja in unele domenii. Pe de alta parte, patronii romani nu pot asigura cresteri salariale peste cresterile de productivitate, spune Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.

Concedieri mai rapide in intreprinderi mai mici

Contractul colectiv de munca a flexibilizat modul de concediere al angajatilor, stabilind termene mai scurte pentru societatile comerciale mai mici. Astfel, in situatia in care angajatorul vrea sa procedeze la concedieri colective, trebuie sa consulte sindicatul sau pe reprezentantii salariatilor cu numai 15 zile inainte de trimiterea unei notificari scrise, daca intreprinderea are mai putin de 100 de salariati, sau cu 20 de zile inainte pentru firmele cu 101 pana la 250 de salariati. Pentru companiile cu peste 251 de salariati, consultarile dureaza 30 de zile.

Comitet de securitate in munca pentru firmele mici

Noul contract de munca elimina posibilitatea acordarii unor salarii discriminatorii pentru femei, ca pana acum, definind principiul platii egale la munca egala. Alte noutati sunt ca, pe perioada negocierilor contractelor colective de munca, sunt interzise grevele, iar sindicatele si patronatele pot organiza, in comun, la nivel de ramura sau chiar de unitate, servicii de securitate in munca. Fiecare societate cu cel putin 50 de salariati trebuie sa constituie un comitet de securitate si sanatate in munca.

Firmele trebuie sa constituie un fond special - 1 leu pe an pentru fiecare angajat - pentru pregatirea, negocierea si aplicarea contractelor colective de munca.
In agricultura, industria alimentara, constructii, comert, turism, transporturi, industria materialelor de constructii, chimie, energie electrica si termica, angajatorii vor putea angaja si plati salariatii pentru orele suplimentare realizate, peste nivelul maxim stabilit pe saptamana, in corelatie cu specificul sezonier al muncii.

Contractul colectiv de munca, publicat in Monitorul Oficial

Contractul colectiv de munca se afla in acest moment la Ministerul Muncii si urmeaza sa fie trimis spre publicare la Monitorul Oficial. Insa, explica Ana Bontea, prevederile lui se aplica incepand de la 1 ianuarie 2007, conform celor stabilite prin negociere intre partenerii sociali.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: