Medicii vor mentiona pe radiografii nivelul de iradiere la care au fost expusi pacientii

Data publicarii: 24-01-2007
nivelul de iradiereMedicii sunt obligati sa noteze pe rezultatul radiografiei sau radioscopiei nivelul de iradiere la care a fost expus pacientul cand si-a facut examenul medical, a declarat ieri Anton Coroianu, director Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN). Aceasta cerinta este obligatorie odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Pana la 31 decembrie 2006, circa 1.138 de aparate pentru controalele radiologice ar fi trebuit sa fie dotate corespunzator cu un sistem de control al radiatiilor.

Potrivit lui Coroianu, doar 500 de aparate beneficiaza, in prezent, de acest sistem. "Cele peste 600 de aparate, care nu s-au conformat acestei cerinte, urmeaza sa fie controlate pana la finele lunii ianuarie, iar cei care nu si-au montat acest sistem, isi vor inceta activitatea", a subliniat Coroianu. In cazul in care vor continua sa-si desfasoare activitatea, amenzile pot ajunge pana la 200 milioane de lei vechi.

Directorul CNCAN a adaugat ca medicii nu trebuie sa-si mai trimita pacientul la radiografie pentru orice nimic si a subliniat ca exista persoane care isi fac anual mai multe radiografii. Astfel, se urmareste oprirea unei iradieri in masa a persoanelor.

Citeste tot articolul in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: