BankNews.ro Newsletter: Sinteza ultimelor 7 zile (26 mai - 1 iunie 2006)

Data publicarii: 02-06-2006
Romania are 15 banci in topul primelor 50 din Europa. Lista celor mai mari din sud-estul continentului include, in principal, 15 banci romanesti, zece croate, zece din Bulgaria si sase din Serbia. Cu toate acestea, tara noastra are datorii de miliarde de euro din imprumuturi. Din 1990 si pana in 2005 valoarea celor acordate de Banca Europeana de Investitii (BEI) se ridica la peste 4,26 miliarde de euro.

Guvernul a aprobat modificarea Codului Fiscal. Astfel leasingul imobiliar ar putea fi scutit de TVA din 2007, iar BNR ne asigura ca nu vrea sa limiteze creditele ipotecare si imobiliare. Tot in aceasta saptamana a avut loc prima greva a investitorilor la Bursa. Peste 200 din acestia au semnat o lista in care se declarau de acord sa nu tranzactioneze nimic.
 
Pierderi record la Vodafone. Cel mai mare grup de telefonie mobila din lume potrivit cifrei de afaceri, a anuntat pierderi brute de aproximativ 14,9 miliarde de lire sterline pentru anul fiscal 2005/2006, care s-a incheiat la 31 martie.

GE Money se extinde si cumpara Domenia Credit, Estima Finance si Motoractive Leasing. Saptamana aceasta am mai aflat si ca Mindbank se vinde cu 30 de milioane de euro si tinteste top 10 iar Banca Romaneasca se extinde si ea, inaugurand cea de-a 47-a sucursala. Nu in ultimul rand, in septembrie aflam cine a pus mana pe CEC.

Daca va grabiti, puteti ajunge la TIBCO. Intre 31 mai si 4 iunie, Romexpo organizeaza Targul International de Bunuri de Consum. Editia din acest an reuneste peste 400 expozanti, dintre care 240 firme romanesti si 160 din strainatate.

Noutati bancare

Raiffeisen Bank a lansat Raiffeisen Online pentru persoane fizice, serviciul de internet banking ce ofera clientilor acces non-stop la conturile lor, acestia putand realiza chiar si schimburi valutare de acasa. Se pot efectua tranzactii bancare sau obtine informatii complete despre conturi. Se pot face plati, plati predefinite, transferuri, se pot constitui sau lichida depozite. Operatiunile intrabancare se realizeaza in timp real. Comisioanele practicate pentru Raiffeisen Online sunt cu pana la 50% mai mici decat la ghiseele bancii. Abonamentul lunar este de 1 euro.

Tot de la Raiffeisen, de data aceasta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, aflam ca primele contracte de economisire-creditare au ajuns la repartizare.

O noua premiera: Finansbank a lansat in cursul acestei saptamani un credit imobiliar la pachet cu credit de nevoi personale denumit "All Inclusive".

HVB Bank Romania extinde FlashPayment si in Italia. Incepand cu data de 1 iunie HVB va extinde serviciul de plata FlashPayment si pentru transferurile de fonduri din si spre Italia.

Cu ocazia zilei de 1 iunie, Banca Transilvania se gandeste la copii. Este vorba despre depozitul denumit Kid Cont care se poate constitui pe o perioada cuprinsa intre 1 si 17 ani, in lei, euro sau dolari.

Carduri

La sfarsitul primului trimestru din 2006, bancile membre Visa din CEMEA au emis 4,7 milioane de carduri cu cip, reprezentand 5,5% din totalul de carduri emise. Cu toate acestea, din raport reiese ca Romania a fost intrecuta la carduri VISA cu cip de tari precum Bulgaria sau Albania.

MasterCard sporeste securitatea tranzactiilor online iar First Data a fost numit Procesorul de carduri al Anului. In acest timp piata cardurilor este in continua crestere: ABN Amro si CEC se bat in mega-super oferte la cardul de credit. Spre exemplu, platesti dobanda 0 la cardurile de credit CEC pana pe 31 august 2006.

Efervescenta IMM-urilor

IMM-urile nu vor fi desfiintate dupa anul 2007. “Toate microintreprinderile care obtin un profit, o rata de rentabilitate in jurul a 15 la suta sunt avantajate prin trecerea la regimul de impozitare cu 16 la suta pe diferenta dintre venituri si cheltuieli”, ne asigura Sebastian Vladescu.

Libra Bank a organizat recent conferinta cu tema “Dezvolta-ti afacerea! Noi te finantam”, avand ca scop principal discutii directe cu reprezentantii IMM-urilor, pentru a identifica atat nevoile de finantare  ale intreprinderilor mici si mijlocii cat si asteptarile reciproce pe care bancherii si IMM-urile le au unii de la altii. Concluzia: IMM-urile au nevoie de banci flexibile si rapide.

Raiffeisen Bank si Ascendis ne-au invitat la hotel Crowne Plaza din Bucuresti, la un seminar despre leadership adresat managerilor intreprinderilor mici si mijlocii, cu scopul de a sprijini mediul de afaceri, in contextul aderarii la Uniunea Europeana.

BRD a lansat oficial noua gama de credite pentru IMM-uri care se acorda dupa modelul celor doar cu buletinul: aprobarea o primesti pe loc, iar a doua zi firma isi poate primi banii. Si Bancpost faciliteaza accesul firmelor mijlocii la credite. Clientul are la dispozitie doua variante: o linie de credit revolving si un credit pe afacere non-revolving.

Ana Maria Megan

Pentru a primi pe email sinteza saptamanii financiar-bancare realizata de BankNews.ro te rugam sa te abonezi la Banknews.ro Newsletter.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: