Gazele se vor scumpi din 1 ianuarie 2008 din cauza modului de tarifare

Data publicarii: 25-01-2007
Gazele naturale se vor scumpi incepand cu 1 ianuarie 2008, una din principalele cauze fiind trecerea la sistemul de tarifare a gazelor in unitati de energie, care va fi obligatoriu de la 1 septembrie 2007, au declarat, joi, reprezentanti ai ANRGN. Potrivit acestora, investitiile operatorilor de distributie a gazelor naturale pentru achizitionarea aparaturii necesare masurarii consumului de gaze naturale in unitati de energie (kilowatt ora) vor fi recunoscute de Autoritatea de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) si vor determina o scumpire a gazelor incepand cu prima zi a anului viitor.

"Vom recunoaste aceste investitii, la fel cum se intampla cu orice investitie prudenta si corecta. In factura, aceste costuri vor fi oglindite dupa regularizarea preturilor, respectiv la 1 ianuarie 2008", au declarat surse din ANRGN.

Potrivit acestora, principala investitie pe care trebuie sa o faca operatorii din sistem este achizitia gazcromatografului, echipament care permite masurarea calitatii gazelor, in functie de care se va stabili puterea calorica si, implicit, pretul. Costul unui astfel de aparat este de aproximativ 35.000 de euro, la care se adauga sistemul de comunicare dintre centru si statiile de reglare-masurare.

Reprezentantii Autoritati au aratat ca este prematur sa fie avansat un procent al scumpirii gazelor determinate de investitiile pentru noul sistem de tarifare. "In principiu, aceste costuri nu vor avea o influenta foarte mare in factura. In calculele pe care le facem pentru determinarea procentului de majorare a preturilor avem in vedere si alte investitii, mult mai consistente, cum ar fi reabilitarea conductelor", au mai spus sursele.

Potrivit acestora, toti cei 33 de distribuitori autorizati de gaze naturale din tara, la care se adauga compania de transport al gazelor, Transgaz, au depus inca de acum patru-cinci luni planurile de investitii necesare pentru trecerea la noul sistem de masurare a consumului de gaze. "Le vom cere operatorilor din sistem rapoarte lunare si vom face controale pentru a verifica daca acestia isi respecta planurile de investitii. Toata procedura va dura cateva luni, intrucat este vorba si de achizitii publice, dar pana la 1 septembrie apreciem ca toti operatorii vor fi in regula", au adaugat reprezentantii ANRGN.

Legea gazelor, aprobata in august 2004, prevede trecerea la tarifarea in unitati de energie dupa trei ani de la publicare, ceea ce inseamna 1 septembrie 2007.

Factura la gaze contine, de la 1 ianuarie 2007, conform prevderilor din Codul Fiscal, si valoarea accizelor aplicate gazului natural utilizat ca si combustibil pentru incalzire, in valoare de 0,17 euro/gigajoule.

Astfel, in perioada 1 ianuarie - 1 septembrie 2007, contravaloarea consumului va continua sa fie determinata ca si pana acum, prin inmultirea volumului de gaze naturale consumate intr-o anumita perioada de timp cu un pret unitar, exprimat in lei pe metru cub. Suplimentar insa, pe factura va fi trecuta si cantitatea de energie consumata, calculata prin inmultirea volumului de gaze naturale consumate intr-o anumita perioada de timp cu puterea calorifica a acestora. Potrivit ANRGN, acest mod de calcul se introduce in scop fiscal, pentru determinarea contravalorii accizei pentru gazul natural, conform Codului Fiscal.

Odata cu aderarea Romaniei la UE, acest mod de tarifare, obisnuit in restul Europei, urmeaza a fi implementat si pentru consumatorii romani, ceea ce permite trecerea la un sistem de facturare imbunatatit, care sa reflecte atat volumul de gaze naturale consumate, cat si calitatea acestora (continutul energetic). In acelasi timp, tarifarea in unitati de energie permite utilizatorului o comparatie mult mai facila intre diferitele sisteme de incalzire (de exemplu cu gaze naturale, in sistem centralizat, cu energie electrica etc), a informat, miercuri, ANRGN. Potrivit Legii gazelor, tarifarea in functie de continutul energetic permite o delimitare clara, in functie de zona geografica, a calitatii gazelor livrate consumatorilor.

Potrivit unei propuneri a ANRGN din decembrie 2006, pretul gazelor naturale din productia interna va creste de trei ori in acest an, in trimestrul doi cu 10 dolari pe mia de metri cubi, in trimestrul trei - cu cinci dolari pe mia de metri cubi si in ultimul trimestru cu 10 dolari pe mia metri cubi. Aceste majorari vor determina, potrivit calculelor ANRGN, o scumpire a gazului livrat catre populatie cu maximum 10% la nivelul intregului an.

Pe de alta parte, ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian, a declarat, in urma cu o saptamana, ca gazele naturale livrate populatiei se vor scumpi in 2007 cu maximum 8%, un calendar al cresterii preturilor la gaze urmand a fi stabilit trimestrial.

NewsIn