Apartamentele pentru locatarii din Centrul Istoric vor fi cumparate pana in martie

Data publicarii: 26-01-2007
Municipalitatea este aproape de finalizarea contractelor pentru cumpararea a 60 de apartamente pentru expropiatii din Centrul Istoric, urmand ca spre sfarsitul lunii martie sa fie cumparate toate cele 200 de apartamente prevazute, a spus, joi, primarul general, Adriean Videanu. "Suntem in proces de a finaliza contractul pentru 60 dintre cele 200 de apartamente care vor fi cumparate, iar pana la sfarsitul lunii martie speram sa avem intreg portofoliul", a explicat primarul general al Capitalei.

Potrivit lui Videanu, apartamentele "vor fi cumparate la cel mai bun pret, care va fi negociat de Comisia special constituita in acest sens", iar banii cu care primaria va cumpara aceste locuinte provin din bugetul Municipalitatii.

Primarul general a explicat ca Municipalitatea va mai cumpara si alte apartamente de pe piata libera, pentru locatarii care vor fi evacuati din zonele Buzesti, Berzei si Uranus, zone in care in acest an vor fi demarate lucrari.

Imobilele cumparate de primarie vor avea statut de locuinte sociale si vor fi repartizate conform Legii nr. 114/1996, se arata in hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Municipalitatea va achizitiona garsoniere, apartamente cu doua, trei si patru camere.Repartizarea se va face prin ordin de repartitie, dupa care vor fi afisate listele cu beneficiarii. Titularii contractelor de inchiriere nu au dreptul sa instraineze locuintele sau sa le subinchirieze.

Reprezentantii Primariei Generale doresc sa cumpere apartamente in blocuri construite dupa 1 ianuarie 1980 care au gradul de confort I si care nu fac obiectul unui litigiu si ipoteci catre persoane fizice si juridice.

In prezent, in Centrul Istoric locuiesc legal 162 de familii, avand fie acte de proprietate, fie acte de inchiriere valabile. Chiriasii vor lasa liber apartamentul pe care l-au inchiriat, iar proprietarii se vor muta intr-un apartament pus la dispozitie de municipalitate, pe perioada desfasurarii lucrarilor. In ceea ce priveste cele 2.800 de persoane care locuiesc ilegal in Centrul Istoric, acestea vor fi evacuate in primavara anului 2007", a declarat, in luna decembrie a anului trecut, primarul sectorului 3, Liviu Negoita.

Acesta a explicat ca nu exista o alta solutie pentru locatarii ilegali, dar a subliniat intentia primariei de sector, prin directiile de protectie sociala, de a-i sprijini pe copiii acestor familii. "Nu avem solutie alternativa pentru acesti oameni care locuiesc ilegal, fara acte si fara domiciliu in Bucuresti. Ne-am gandit, insa, sa ne oferim serviciile pentru copiii pe care ii au aceste persoane, prin centrele de protectie sociala din sectorul 3", a explicat primarul sectorului 3.

Primarul Capitalei a declarat ca evacuarea locuitorilor din Centrul Istoric va incepe in primavara, pe masura ce lucrarile la infrastructura avanseaza si va fi demarat procesul de consolidare a cladirilor. "Mai intai vor fi renovate cladirile care se afla in proietatea primariei sau a institutiilor private, dupa care va incepe consolidarea propietatilor private", a spus primarul general.

In prezent, in Centrul Istoric se lucreaza in subteran, compania Sedesa folosind o tehnologie care nu necesita sapaturi deschise, tehnologie care a fost apreciata drept cea mai putin costisitoare si cea mai rapida. De asemenea, avantajul pe care il aduce tehnologia "no dig" este posibilitatea de a se efectua lucrari si in timpul iernii. Nu in ultimul rand, reabilitarea prin sapatura dechisa ar fi condus la posibile intarzieri cauzate de descarcarile arheologice ale previzibilelor situri care ar fi putut fi descoperite in zona.

Proiectul Primariei Municipiului Bucuresti de reabilitare a zonei centrale vechi a Capitalei, amanat timp de decenii intregi (primele preocupari privind conservarea Centrului Istoric fiind articulate inca de la jumatatea secolului trecut, in anul 1943), isi propune un rezultat promitator, amenajarea unei zone care sa raspunda, pe de o parte, conceptului de "centru vechi", prin restaurarea elementelor arhitecturale care dau specificul locatiei, si, pe de alta parte, sa contribuie la realizarea marcii identitare a unui Bucuresti in prag de (re)aliniere in randul capitalelor europene.

Reconstructia, revitalizarea si reabilitarea patrimoniului cultural din zona va fi completata prin crearea unui traseu cultural care, plecand de la sediul Bancii Nationale a Romaniei, va trece pe Stavropoleos si va ajunge la Palatul Sutu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: