Finantele nu schimba legislatia pentru impozitarea castigurilor de pe piata de capital

Data publicarii: 26-01-2007
Finantele nu vor modifica cadrul legislativ privitor la impozitarea castigurilor din tranzactii pe piata de capital, a declarat, joi, ministrul Sebastian Vladescu, precizand ca investitorii pe bursa au primit un drept pe care nu l-a avut nici un cetatean: sa nu plateasca nici un impozit tot anul. Ministrul finantelor a declarat, joi, ca reglementarile privind impozitarea castigurilor din actiuni, care au produs nemultumirea investitorilor pe piata de capital, sunt in vigoare de la 1 ianuarie 2006, nefiind introduse la ultima modificare a Codului Fiscal, din vara anului trecut.

"Prin aprobarea acelei legi (Legea 163/2005 n.r.), piata de capital a primit un drept pe care nu l-a primit niciun alt contribuabil, sa nu plateasca in timpul anului 2006", a precizat Vladescu. "Situatia din punct de vedere legal este clara, aveau obligatia sa plateasca pana la un anumit termen", a spus ministrul.

El a comentat afirmatiile potrivit carora modul de impozitare este imoral, facand trimitere la societatile comerciale care platesc impozit pe profit, in timpul anului, trimestrial, chiar daca inregistreaza pierderi si regularizeaza plata la sfarsitul anului fiscal.  "Este inutil sa mai abrog ordinul pentru ca termenul de plata a expirat joi", a mentionat ministrul finantelor.

Legea 163/2005 precizeaza ca, in timpul anului, impozitul de 1% pentru titlurile de valoare se retine la sursa, de catre broker, lunar.  Intrebat despre existenta acestei prevederi care contrazice declaratia potrivit careia investitorii nu au platit nimic, Vladescu a apreciat ca impozitul este infim. "Ma refeream la cel de 16%. Ce inseamna 1%", s-a intrebat retoric ministrul.

In privinta investitorilor care au declarat si virat impozitul pentru castigul net, oficialul a opinat ca probabil vor fi tratati ca niste contribuabili care au completat eronat si vor fi obligati sa plateasca penalizari.

Conducerea  Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a decis suspendarea sedintei de tranzactionare timp de o ora, pe 25 ianuarie, in semn de protest fata de autoritatile fiscale.

Nemultumirea investitorilor pe piata de capital a fost generata de un ordin al ministrului finantelor care prevede ca, pana joi, persoanele fizice care au obtinut castiguri anul trecut din titluri de valoare, detinute mai putin de un an, sunt obligate sa le declare (in formularul 226) si sa plateasca un impozit de 16%. Impozitul platit in 25 ianuarie se aplica exclusiv titlurilor a caror valoare s-a apreciat fata de momentul cumpararii.

Impozitarea separata a titlurilor in castig, fara luarea in considerare a pierderilor, genereaza situatii anormale, in opinia brokerilor, pentru ca pierderile pot depasi, in unele cazuri, castigurile. Prin urmare, Ministerul Finantelor ia in calcul, la impunerea din ianuarie, numai profitul si face scaderea, cu pierderea, abia dupa noua sau zece luni, cand emite deciziile de impunere facute pe baza declaratiilor finale din mai, pentru ca impunerea castigurilor de pe piata de capital se face in doua etape.

Cea de-a doua etapa este pana pe 15 mai, cand se depune o alta declaratie (formularul 200) pentru intregul portofoliu de actiuni, indiferent daca pentru acestea s-a obtinut castig sau nu. Titlurile din portofoliu sunt impozitate cu doua cote, 1% si 16%, in functie de perioada de detinere. Actiunile pastrate mai mult de 365 de zile sunt impuse cu 1%, iar restul actiunilor cu 16%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: