Seitan crede ca Vintu ar compromite sistemul de pensii, Vintu spune ca n-are cum

Data publicarii: 26-01-2007
Intrarea lui Sorin Ovidiu Vintu pe piata pensiilor private ar putea compromite imaginea sistemului de pensii private, data fiind reputatia lui, a declarat, joi, presedintele CNPAS, Mihai Seitan, insa Vintu considera nu poate discredita un sistem pe care nici Seican n-a izbutit sa-l compromita. Presedintele Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), Mihai Seitan, a fost intrebat, de catre reprezentantul ziarului Bursa, intr-o conferinta de presa, daca eventuala intrare a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu pe piata fondurilor de pensii private ar avea efecte negative asupra imaginii sistemului de pensii private si asupra increderii cetatenilor in reforma pensiilor si in fondurile de pensii private.

"Nu vreau sa ma refer in special la cazul domnului Sorin Ovidiu Vintu, intrucat nu sunt nici judecator si nici procuror, insa orice intrare pe piata fondurilor de pensii private a unor entitati sau persoane care sunt sau au fost asociate cu falimentul sau cu fraudarea unor institutii financiare este de natura sa compromita, in ochii posibililor contribuabili la viitoarele fonduri de pensii private, imaginea sistemului, in ceea ce priveste siguranta investitiilor contributiilor banesti ale populatiei. Domnul Sorin Ovidiu Vintu are o anumita reputatie, nu foarte buna, in aceasta privinta, iar eventuala sa intrare pe piata fondurilor de pensii private ar putea face sa scada increderea populatiei in acest sistem", a spus Mihai Seitan.

"Daca domnul Seitan n-a reusit sa compromita ideea de fond de pensii private, cu atat mai putin voi reusi eu", a declarat, pentru NewsIn, Sorin Ovidiu Vintu.

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a declarat, intr-un interviu acordat cotidianului Bursa, ca este pe cale sa infiinteze "un fond de pensii cu o puternica banca straina, care va asigura managementul". Intrebat daca are de gand sa intre pe aceasta piata a pensiilor private, Vintu a raspuns: "Da, ce, imi interzice cineva? Pana una alta am dovedit ca sunt cel mai mare speculator din aceasta parte a lumii".

Chestionat in privinta rolului pe care ar urma sa il joace, in cadrul acestei noi entitati, Sorin Ovidiu Vantu a raspuns: "Voi fi actionar minoritar si consultant de plasament pe Europa de Est, lucrul la care ma pricep cel mai bine". Vintu a mai afirmat, pentru Bursa, ca a semnat deja, cu banca vizata de el, al carei nume nu a vrut sa il dezvaluie, documentele de constituire a societatii de administrare de fonduri de pensii private. "In toamna, piata fondurilor de pensii va incepe sa functioneze, iar fondul meu va fi operational de la inceput", a mai spus Sorin Ovidiu Vantu.

Contactat de NewsIn, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, a declarat ca, potrivit legislatiei in vigoare privind fondurile de pensii private, Sorin Ovidiu Vintu nu ar avea dreptul, ca persoana fizica, sa devina fondator sau actionar al unei companii de pensii sau al unei societati de administrare de fonduri de pensii private. "Dat fiind ca a suferit, recent, o condamnare, intr-un dosar privind infiintarea unei banci, potrivit legii, acest lucru este suficient pentru a i se interzice sa devina fondator sau actionar al unei companii de pensii sau al unei societati de administrare de fonduri de pensii private", a spus Mircea Oancea.

"Este prematur sa discutam acest aspect", a comentat Vantu, referindu-se la solutia justitiei in dosarul BID, la care face referire Oancea.

Judecatoria Sectorului 1 l-a condamnat, pe 18 ianuarie, pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, la doi ani de inchisoare, pentru uz de fals, si la plata a 150.000 de lei, cheltuieli judidiciare catre stat, cu posibilitate de apel, in dosarul infiintarii BID.

Chestionat, de NewsIn, asupra aceluiasi subiect, presedintele CNPAS, Mihai Seitan a spus ca "intr-adevar, ca persoana fizica, nu cred ca Sorin Ovidiu Vantu ar putea deveni in mod legal actionar sau fondator al unei societati de pensii sau al unei societati de administrare de fonduri de pensii private, insa daca se decide sa faca acest lucru prin intermediul unei societati deja existente, controlate de dumnealui, atunci lucrurile ar putea fi mai complicate".

Potrivit normelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), persoanele fizice care au calitatea de fondator sau de actionar la o societate de administrare de fonduri de pensii private trebuie sa nu fi contribuit, direct sau indirect, la falimentul unor persoane juridice si sa nu fi fost implicate in nici un fel de scandaluri financiare. In schimb, persoanelor juridice care se numara printre fondatorii unei societati de pensii private nu li se cere decat sa fi functionat minim trei ani, cu exceptia cazurilor celor rezultate din fuziuni sau divizari ale unor firme mai vechi de trei ani, si sa nu aiba pierdere pe ultimul an fiscal.

Totodata, persoanele fizice care au calitatea de fondator sau de actionar la o societate de administrare de fonduri de pensii private trebuie sa dispuna de venituri personale neafectate indeplinirii obligatiilor lor patrimoniale, care, prin nivelul lor anual, sa justifice in mod corespunzator provenienta fondurilor destinate participatiei la capitalul social al societatii de pensii si care sa aiba caracter de continuitate. Fondurile destinate participatiei la capitalul social al societatii de pensii trebuie sa nu aiba ca surse venituri obtinute din activitati desfasurate in state care nu instituie obligativitatea organizarii si tinerii contabilitatii si/sau publicarii situatiilor financiare, tinerii registrelor comerciale si/sau care permit pastrarea anonimatului in ceea ce priveste identitatea actionarilor/asociatilor si administratorilor.

De asemenea, potrivit normelor CSSPP, nu pot participa, ca fondatori sau actionari la capitalul social al unei societati de pensii private, persoanele juridice sau alte entitati inregistrate in state care nu instituie obligativitatea organizarii si tinerii contabilitatii si/sau publicarii situatiilor financiare, tinerii registrelor comerciale si/sau care permit pastrarea anonimatului in ceea ce priveste identitatea actionarilor/asociatilor si administratorilor. Totodata, fondurile cu capital de risc, fondurile de investitii ori alte organisme de plasament colectiv in valori mobiliare, fara personalitate juridica, asociatiile, fundatiile, ligile, sindicatele ori alte forme de asociere sindicala si orice alte forme de asociere similare nu pot participa ca fondator sau actionar la capitalul social al unei societati de pensii.

Potrivit proiectului de lege privind pensiile private obligatorii, in primul an de functionare a pilonului II al sistemului de pensii, catre fonduri de pensii administrate privat vor fi transferate doua procente din contributia la asigurarile sociale de stat, contributia transferata urmand sa fie majorata cu 0,5% pe an, pana la 6%, in interval de opt ani. Introducerea fondurilor de pensii din pilonul II va crea un deficit in bugetul asigurarilor sociale de stat de 0,1-0,2% din PIB in 2007, circa 150 de milioane de euro, potrivit oficialitatilor.

Institutiile de colectare si evidenta pentru fondurile de pensii din pilonul II vor fi Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). Potrivit proiectului de lege, la pilonul II al sistemului de pensii vor participa obligatoriu tinerii de pana la 35 de ani. Persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani vor putea participa optional la acest sistem, cele peste 45 de ani neputand participa. Potrivit legii, administratorii de fonduri de pensii pot percepe un comision anual de maxim 2% din valoarea contributiilor colectate la fondul de pensii si un comision lunar de maxim 0,05% din valoarea activului net al fondului de pensii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: