Factori importanti de risc in cazul PPA: importurile ilegale de porci vii, produsele din carne si biosecuritatea scazuta in exploatatii (expert)

Data publicarii: 25-08-2018 | Economie
Factorii de risc cei mai importanti in cazul pestei porcine africane sunt importurile ilegale de porci vii si produsele din carne de porc precum si biosecuritatea scazuta in exploatatiile de crestere a porcilor, potrivit unei analize realizate de Jose Manuel Sanchez-Vizcaino, expert al Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor. Acesta a fost prezent in Romania, in perioada 20 - 21 august, la o intalnire pe tema PPA unde au participat conducerea Autoritatii, specialisti din cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala si reprezentanti ai asociatiilor din industria carnii de porc, informeaza ANSVSA intr-un comunicat remis vineri AGERPRES. In cadrul intalnirii, profesorul spaniol a expus celor prezenti rezultatele cercetarilor sale asupra virusului pestei porcine africane, dar si experienta sa in combaterea acestei boli in tari precum: Spania, Portugalia si Lituania. Potrivit expertului, principalele probleme in controlul PPA sunt legate de faptul ca organismul animal nu produce anticorpi pentru neutralizare (motiv pentru care inca nu s-a gasit un vaccin), rezistenta mare la conditiile de mediu si variabilitate a genotipurilor mare (24 genotipuri). De asemenea, semnele clinice ale animalelor infectate sunt asemanatoare cu cele ale altor boli, diagnosticul se poate pune doar in urma analizelor de laborator, iar contaminarea se face pe mai multe cai, respectiv prin insecte contaminate, resturi contaminate, animale purtatoare, conditii de biosecuritate nerespectate. "Principalele probleme in ceea ce priveste PPA sunt fermele cu biosecuritate slaba (cu animale crescute in aer liber, cu posibilitate de miscare si in afara padocurilor, in curte), procesul de identificare a animalelor efectuat necorespunzator, ceea ce creeaza probleme in transabilitate, controlul scazut al miscarii animalelor si al dezinfectiei vehiculelor de transport", arata analiza expertului Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor. De asemenea, acesta sustine ca este nevoie de un program global de eradicare, schimbari in industria porcului si solutii clare pentru miscarile din fermele comerciale. "Printre factorii de risc cei mai importanti au fost mentionati importurile ilegale de porci vii si produsele din carne de porc si biosecuritatea scazuta in exploatatiile de crestere a porcilor. A fost subliniat faptul ca, in cazul bolilor care prezinta un pericol de raspandire prin intermediul animalelor salbatice, biosecuritatea reprezinta un instrument esential", se arata in document. ANSVSA reaminteste agentilor economici din sectorul suin despre obligativitatea si responsabilitatea ce la revine pentru asigurarea tuturor masurilor care se impun in vederea preventiei patrunderii virusului PPA in exploatatie si respectarea cu strictete a programului de biosecuritate propriu, conform legislatiei specifice. Totodata, este obligatorie stabilirea masurilor de biosecuritate, astfel incat sa previna contactul animalelor din ferma cu mediul gospodaresc sau silvatic, direct sau indirect, respectiv efectuarea stricta a actiunilor de dezinfectie, dezinsectie si deratizare. Reprezentantii ANSVSA sustin ca, de la aparitia primului focar de pesta porcina africana in tara noastra, specialistii Autoritatii au fost in contact permanent cu epidemiologi europeni, cu experienta in controlul si eradicarea acestei boli. Cu o experienta de 40 de ani in cercetare, Jose Manuel Sanchez-Vizcaino este absolvent si doctor in stiinte veterinare (Universidad Complutense de Madrid, Spania), Post-doctorat in Imunologie si virusologie (Universitatea Cornell, New York. Si-a desfasurat activitatea in cadrul Institutului National Spaniol de Cercetare Agronomica (INIA) timp de aproape 25 de ani, fiind Directorul General al departamentelor de Virusologie si Sanatate Animala, precum si al Centrului de Cercetare pentru Sanatate Animala (CASA). In acest timp, el a ajutat autoritatile veterinare din mai multe tari sa reuseasca in lupta impotriva mai multor boli cu notificare, castigand o expertiza recunoscuta la nivel international. In prezent este profesor de sanatate animala la UCM si expert OIE al Laboratorului de Referinta pentru Pesta Porcina Africana si Pesta Cabalina Africana.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: