Visa: Topul primelor cinci tendinte care au impact asupra platilor transfrontaliere

Data publicarii: 26-01-2007
Topul primelor 5 tendinte care au impact asupra platilor transfrontaliereUn nou studiu denumit "Ineficiente ale platilor transfrontaliere" ofera o perspectiva completa asupra infrastructurii platilor transfrontaliere si identifica principalele cinci tendinte care au efect asupra platilor transfrontaliere. Astfel, procesul platilor transfrontaliere trece printr-o perioada de schimbari profunde, conform studiului Visa remis BankNews.ro. Primele cinci tendinte cu impact asupra platilor transfrontaliere sunt:

1.Emergenta sistemelor transnationale pentru decontarea platilor locale efectuate in valuta duce la standardizarea formatelor si implementarea de standarde de procesare directa pentru transferurile dintre banci precum si dintre banci si clienti.

2.Cerintele legislative si atributiile guvernelor influenteaza modul in care sunt facute platile si ce comisioane pot fi percepute.

3.Sistemele de plata devin din ce in ce mai eficiente in administrarea riscului de credit si riscului de lichiditate.

4.Consolidarea bancara si a companiilor a constituit singura si cea mai mare forta care a modelat mediul de plata global in ultimele doua decade. Functionand ca un sistem transnational, bancile mari opereaza propriile lor retele interne globale, prin care pot directiona plati catre destinatii din tari diferite. Astfel de retele interne nu fac o diferenta neaparat intre plati locale si transfrontaliere, eliminand nevoia de a trata o plata ca fiind transfrontaliera, ceea ce poate duce la scaderea costurilor si la cresterea competitivitatii.

5.Nevoia de eficienta operationala a dus la externalizarea procedurilor de aprobare a platilor si de securitate catre terte parti, care pot fi banci sau entitati non-bancare. Exista o preocupare sporita cauzata de lipsa reglementarii acestei arii, deoarece firmele de prestari de servicii, spre deosebire de banci, nu se afla sub incidenta unor reglementari sau monitorizari ale institutiilor guvernamentale.

"Cresterea comertului global si imbunatatirea eficientei lantului de furnizare creeaza nevoia de a imbunatati si procesul de plata transfrontalier, care este in prezent ineficient si costisitor pentru banci si companii", spune Aliza Knox, senior vice president, Visa Commercial, Visa International. "Imbunatatirea eficientei si eficacitatii platilor transfrontaliere poate fi posibila, dar necesita ca toti factorii de decizie sa isi mareasca investitiile pentru a schimba procesele si sistemele folosite de companii, banci si sistemele de plati".

In 2004, potrivit estimarilor analistului, platile transfrontaliere reprezentau aproximativ 8% din totalul volumului de plati comerciale. Analistii estimeaza ca volumul platilor transfrontaliere va creste cu 10,2% in fiecare an la nivel global, in perioada 2000-2010.

"Este o provocare sa evaluezi marimea pietei platilor transfrontaliere pentru ca este o linie de demarcatie neclara trasa de marile institutii financiare globale intre plati locale si internationale, multe dintre ele putand fi parte a unor multiple tranzactii care le includ pe ambele", spune Dr. Yoon S. Park, de la Universitatea George Washington, autor al studiului despre plati transfrontaliere. "Evaluand ca volumul comertului mondial s-a dublat in linii mari in ultimii 10 ani, putem estima ca platile transfrontaliere s-au dublat si ele, deoarece sunt legate de comertul international."

Catalin Cretu, vicepresedinte, Romania si Bulgaria, Visa International spune ca: "Romania se alatura Uniunii Europene intr-un moment definitoriu pentru sectorul de plati european. Intrucat bancile membre Visa vor trece din regiunea Visa CEMEA in Visa Europe, care respecta cerintele Zonei Europene Unice de Plati (SEPA) de la 1 ianuarie 2007, industria de plati din Romania va fi expusa la o inlesnire a comertului dintre statele membre, ceea ce va duce la o crestere a numarului de tranzactii transfrontaliere. Pe de alta parte, din ceea ce am remarcat in alte tari care au aderat la UE in 2004, implementarea completa a reglementarilor europene in privinta liberei circulatii a bunurilor, persoanelor si capitalului va duce la cresterea numarului de tranzactii dintre Romania si alte tari. Si industria platilor prin card va cunoaste cu siguranta o crestere ca rezultat al acestor schimbari".

Metodologia de cercetare

Pentru a analiza problemele relevante cu care se confrunta bancile si clientii corporativi, Visa a incredintat realizarea unui studiu lui Dr. Park, expert in sisteme bancare internationale si piete financiare globale. Dr. Park a realizat 15 interviuri de teren cu importanti oficiali bancari si ai corporatiilor din toata lumea. Interviurile au fost completate de surse bibliografice vaste, totalizand 56 de referinte bibliografice, pentru a oferi mai multe detalii asupra provocarilor si oportunitatilor in crearea unor sisteme eficiente de plati transfrontaliere.

Pentru a vizualiza intregul studiu, accesati http://www.visa.com/crossborder

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: