Saizeci de agenti economici, sesizati la Parchet de Protectia Consumatorilor

Data publicarii: 30-01-2007
sesizati la Parchet de Protectia ConsumatorilorAutoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a sesizat Parchetul in legatura cu 60 de agenti economici care nu au respectat cantitatile de produs declarate pe ambalaje, potrivit unor date centralizate in luna ianuarie, a declarat vicepresedintele Gheorghe Ciubotaru. Potrivit acestuia, Autoritatea a efectuat doua actiuni tematice de control la nivel national, anul trecut. Prima verficare a fost facuta pe parcursul lunii ianuarie 2006, cand s-au constatat deficiente majore, iar controlul s-a repetat in luna octombrie 2006, pentru a verifica felul in care operatorii economici respecta prevederile legale referitoare la cantitatea, respectiv volumul net declarat pe eticheta produselor alimentare preambalate de baza (zahar, faina, orez, malai, ulei) si cantitatea reala de produs.

"La al doilea control, situatia nu s-a remediat, ba chiar s-a agravat", a spus Ciubotaru. "Acesta este motivul pentru care, in cazul a 60 de agenti economici, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a decis sa sesizeze parchetul pentru ca este vorba de furt, adica de infractiune", a explicat vicepresedintele Ciubotaru.

Inspectorii ANPC au constatat ca pungile de zahar, faina, orez, malai sau sticlele de ulei,  nu contineau cantitatile declarate pe etichete, ci cantitati mai mici, cu 16 pana la 119 grame (mililitri),  raportate la o unitate de produs de 1000 grame (mililitri).

La nivel national, din totalul  de 1056 agenti economici controlati , 471 au fost  depistati cu deficiente, adica 45%, iar din totalul de 4044 tone de produse alimentare controlate, au fost oprite temporar de la comercializare 666 tone de produse alimentare si alte 67 tone au fost oprite definitiv de la comercializare. In final, s-au aplicat 481 de sanctiuni contraventionale.

Potrivit oficialilor ANPC, prejudiciul adus consumatorilor prin ambalarea si vanzarea unor produse cu abateri fata de  cantitatea/volumul declarat este foarte mare, astfel, daca un  producator ambaleaza si vinde intr-o luna 1000 tone de zahar, prin lipsa sistematica din fiecare punga de 1000 grame a cate 35 grame (in medie), rezulta o cantitate totala de circa 35 tone zahar/luna si un profit ilicit incasat (la un pret de 2,5 lei/kg) de circa 87500 lei/luna. La o cantitate de 1000 tone de faina, prin lipsa sistematica din fiecare punga de 1000 grame a cate 35 grame (in medie) rezulta o cantitate totala de circa 35 de tone faina/luna si un profit ilicit incasat (la un pret de 0,5 lei/kg) de circa 17.500 lei/luna, pentru 1000 tone de malai, prin lipsa din fiecare punga de 1000 grame a cate 35 grame (in medie) rezulta o cantitate totala de circa 35 de tone malai/luna si un profit ilicit incasat (la un pret de 0,5 lei/kg) de circa 17.500 lei/luna.Vicepresedintele Gheorghe Ciubotaru a declarat ca toti cei 60 de agenti economici au produs infractiuni prevazute si sanctionate de  articolul 296 din codul penal si art 1 lit O din Legea nr 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite,  motiv pentru care ANPC a hotarat sesizarea Parchetului.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: