ALB: Companiile de leasing nu se pot implica in problema declaratiilor fiscale

Data publicarii: 01-02-2007
(ALB)Societatile de leasing nu se pot implica in problema declaratiilor fiscale legate de bunurile achizitionate in leasing, neavand dreptul legal de a disemina informatiile referitoare la utilizatorii acestor bunuri, se spune, joi, intr-un comunicat al ALB. "Asociatia de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB) a promovat o  politica de comunicare continua si preventiva a modificarilor din Codul Fiscal catre utilizatorii si beneficiarii contractelor de leasing, dar, in acelasi timp, ALB, neavand dreptul legal de a disemina informatiile referitoare la utilizatorii bunurilor achizitionate in sistem leasing,  nu se poate implica in coordonarea  in teritoriu a punerii in aplicare a acestor norme si a Ordinului comun al MFP si MAI, care mentioneaza concret procedura de declarare fiscala a bunurilor de catre contribuabil, in calitate de utilizator/locatar al contractului de leasing", se spune in comunicatul ALB.

"Ca reprezentant al societatii civile, ALB nu poate avea un rol executiv pentru organizarea procesului de declarare si colectare a acestor  declaratii fiscale si a taxelor aferente, obligatie ce revine de drept Directiilor de Impozite si Taxe Locale (DITL)", se precizeaza in comunicat.

In opinia ALB, modificarile aduse de noul Cod Fiscal, privitoare la definirea fiscala a leasingului  financiar si operational, produc efecte benefice, atat microeconomic, la  nivelul contractului de leasing, prin simplificare, cat si la nivel macroeconomic, in perspectiva impozitului pe profit, la nivelul finantatorilor si utilizatorilor romani.

"Astfel, intr-un contract de leasing financiar, utilizatorul este tratat din punct de vedere fiscal ca proprietar al bunului pe care il inregistreaza in bilantul contabil propriu, beneficiind astfel de amortizarea contabila si fiscala. Conform ultimelor amendamente din Codul Fiscal, utilizatorul plateste direct impozitele si taxele locale, aferente posesiei economice, ceea ce il scuteste  de costurile de intermediere pe care le platea conform vechii legislatii. Mentionam ca o cota parte din aceste costuri de intermediere era reprezentata de valoarea TVA, valoare pe care persoanele fizice  nu o pot recupera. Aceleasi amendamente aduc un avantaj direct utilizatorilor, persoane fizice sau persoane scutite de la plata impozitelor si taxelor locale, prin faptul ca vor fi tratate fiscal in conformitate cu statutul acestora in raport cu Codul Fiscal", se mai afirma in comunicat.

"Cresterea economica a Romaniei din 2006, de peste 8%, cat si previziunile optimiste pentru 2007, se datoreaza si leasingului, ca sursa de finantare pe termen mediu, capabila sa sprijine dezvoltarea diverselor sectoare ale economiei nationale la costuri de finantare competitive", mai sustine ALB.

Termenul pentru depunerea declaratiei de impozit de catre persoanele sau firmele care au cumparat masini in leasing financiar nu poate fi prelungit, neexistand o baza legala, insa directiile de taxe locale ale sectoarelor Capitalei au decis sa nu aplice amenzi cel putin o saptamana.

Primarul sectorului 1, Andrei Chliman, a explicat ca termenul de declarare pentru plata impozitului la masinile  in leasing nu se va prelungi, insa Primaria Sectorului 1 a luat decizia ca toti cei care vor veni la primarie sa declare bunurile cumparate in leasing pana la data de 10 februarie nu vor fi amendati. "Noi am luat decizia ca pana pe 10 februarie sa nu sanctionam oamenii care nu au apucat sa isi declare bunurile cumparate in leasing la primarie", a spus Chiliman.

Directorul Directiei Impozite si Taxe Locale sector 2, Cristian Dutu a declarat, miercuri, ca prelungirea termenului de depunere a declaratiilor contractelor de leasing nu poate fi operata la nivelul administratiei locale.

"Nu putem sa prelungim termenul prevazut de lege, in acest sens fiind nevoie de o schimbare a actului normativ", a precizat Dutu. Potrivit directorului, administratia locala are o singura solutie la dispozitie, sa prelungeasca perioada in care sa nu fie aplicate amenzi pentru nedeclarare."Urmeaza sa  stabilim data pana la care nu vom aplica amenzi in functie de numarul celor care nu au reusit sa depuna pana joi", a mai spus Dutu.

La randul sau, directoarea Directiei de Taxe si Impozite Locale Sector 3, Mariana Nica, a declarat ca administratia de sector a decis sa nu ii amendeze pe cei care vor veni sa declare bunurile achizitionate prin leasing pana la sfarsitul lunii februarie, urmand ca acestia sa primeasca "doar avertisment".

De asemenea, directorul DITL sector 4, Hrant Oundjian, a declarat ca in sectorul 4 nu se vor aplica amenzi cel putin pana la sfarsitul lunii februarie. "Am decis sa fim mai ingaduitori cu oamenii si sa nu aplicam amenzile cel putin pana la sfarsitul lunii februarie", a explicat directorul Hrant Oundjian. Directorul a motivat aceasta decizie prin schimbarea brusca a legislatiei si necesitatea "unui timp de acomodare".

Directorul DITL sector 5, Reli Armeanu, a spus ca nu se vor aplica amenzi o saptamana. "Ne-am gandit sa acordam o perioada de cel putin o saptamana in care sa nu acordam amenzi", a precizat Armeanu.

Potrivit modificarilor aduse de Codul Fiscal, de la 1 ianuarie 2007, la leasingul financiar, impozitul pe proprietate atat in cazul caselor si a terenurilor, cat si a autoturismelor nu se mai plateste de catre societatea de leasing, ci de catre utilizator.

Pentru mijloacele de transport care fac obiectul unui contract de leasing financiar incheiat pana la data de 31 decembrie 2006, utilizatorul trebuie sa se inregistreze la administratia taxe locale  pana la 31 ianuarie. Declaratia fiscala trebuie sa fie insotita de copii ale contractului de leasing si certificatului de inmatriculare. Pentru contractele de leasing incheiate dupa 1 ianuarie 2007, locatarul trebuie sa depuna, in cel mult 30 de zile, o declaratie insotita de o copie a contractului de leasing.

Amenzile pentru depasirea termenului de declarare sunt intre 50 si 200 lei, conform Codului Fiscal, iar pentru nedeclarare sunt intre 200 si 500 lei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: