Paienjenisul obtinerii autorizatiilor de constructie, frana pentru sectorul imobiliar

Data publicarii: 06-02-2007 | Imobiliare
Paienjenisul obtinerii autorizatiilor de constructieIn plina dezvoltare a pietei imobiliare, autoritatile romane nu au inteles inca nevoia simplificarii metodelor de obtinere a permiselor si autorizatiilor de constructie, a certificatelor de urbanism si altor asemenea acte necesare in vederea realizarii unei constructii. Toate aceste procedee pun piedici serioase atat investitorilor interesati de piata romaneasca, dar si persoanelor fizice care doresc, spre exemplu, sa isi construiasca o casa.

Regimul juridic al constructiilor implica anumite proceduri administrative care dureaza mult si, de cele mai multe ori, sunt solutionate prin "sfanta" spaga, din disperarea constructorilor de a reusi sa isi termine planurile in timp util. Pasii care trebuie urmati pentru a obtine toate actele necesare sunt destul de complicati si adanc ingropati in birocratia autohtona. Sa incepem de la cel mai important act de care un constructor are nevoie - Certificatul de Urbanism. Acest certificat prevede regimul tehnic si juridic al terenului si constructiei existente la data cererii, precum si cerinte de urbanism ce trebuie sa fie indeplinite.

Cum obtinem Certificatul de Urbanism?

Certificatul de Urbanism este actul prin care autoritatile iau la cunostinta despre planurile constructorului de a dezvolta un imobil, si in principiu acorda dreptul de a construi... dar! Mai trebuie obtinute avize si de la regiile care au trasee in zona, vecini, Directia Monumentelor, in cazul in care se construieste in zone centrale ale oraselor vechi. Acest act este forma actuala prin care autoritatile incearca sa evite construirea haotica si eventual incearca prevenirea de accidente. Certificatul se elibereaza de catre Departamentul de Sitematizare si Amenajarea Teritoriului din cadrul primariilor municipiilor, sectoarelor, comunelor.

Pentru a putea obtine acest act sunt necesare: copii legalizate dupa titlul de proprietate, Certificatul de Rol, eliberat de Circa Financiara, fisa cadastrala a imobilului/terenului, planul de incadrare in zona pe scara 1:2000 cu marcarea zonei in care se situeaza investitia, planul de situatie cu numar de niveluri, dimensiuni generale, drumuri de acces si vecinatati.

De asemenea, mai sunt necesare memorii de prezentare care trebuie sa cuprinda o descriere generala a viitorului imobil, proiect de concept, fotografii ale imobilului existent (daca este cazul), actele societatii investitoare (in cazul in care nu este o persoana fizica) si desfasurari ale fronturilor la strada pe o lungime de 50 m (foto sau desen).

Terenurile agricole nu fac posibila depunerea de documentatii in vederea obtinerii de Autorizatii de Constructie. Totusi, pentru a putea realiza acest lucru, terenul (in intregime sau in parte) trebuie scos din circuitul agricol si transformat in regim de "curti constructii".

Daca toate aceste acte sunt prezentate si investitorul nu va fugi descurajat de procedeul greoi, autoritatile vor elibera un acord pe principiu in legatura cu cerintele constructorului si vor stipula respectarea unor serii de restrictii, obtinerii unor documente si intocmirea unor documentatii (proiectul imobilului), ce vor trebui prezentate, in vederea eliberarii Autorizatiei de Constructie.

Integral in Curentul