Bancile din Romania se bat in oferte pentru romanii care lucreaza in strainatate

Data publicarii: 06-02-2007 | Finante-Banci
Daca in urma cu nici un an doar 5 banci - si acelea cu greoaie proceduri birocratice - acceptau sa lucreze cu romanii care muncesc in strainatate, in ultima vreme, institutiile de credit se bat in oferte pentru acestia, unele deschizandu-si chiar agentii in zonele populate de conationalii nostri, noteaza cotidianul Gandul. Primele banci care se adreseaza direct nerezidentilor sunt BRD Societe Generale si Unicredit. "Baza de acordare a creditelor o reprezinta veniturile din salariile realizate in strainatate de catre cetatenii romani. Nu este necesara deplasarea in Romania pentru incheierea contractului de credit", se arata intr-un comunicat al BRD.

In plus, BRD a incheiat parteneriate cu bancile La Caixa (Spania) si cu reprezentantele SocGen din Spania, in speranta ca muncitorii romani de afara vor trimite banii acasa prin serviciile BRD. De asemenea, francezii de la BRD au instituit si o linie telefonica speciala (0040 21 302 61 61) serviciul Vocalis International care functioneaza 7 zile din 7, intre orele 8-22 (ora Romaniei).

In afara BRD, pe "capsunari" ii mai curteaza cu asiduitate si italienii de la Unicredit. Recent, acestia au lansat un pachet de servicii ("Familia Ta") destinat exclusiv romanilor aflati la munca in Italia. Concret, ca sa-i atraga pentru a le fi clienti, Unicredit ofera gratuit deschiderea de conturi bancare, carduri de debit fara niciun comision in primul an, dar si schimburi valutare fara comision.

Cum drumul pana la Unicredit Romania e lung, banca a pus produsul in vitrina tuturor agentiilor "Tu", un pachet similar ("Conto Tu") putand fi cumparat de la sucursalele Unicredit din Milano si Bolognia. Cu un comision lunar de 5 euro, "Conto Tu" include 120 de operatiuni pe an, doua carduri de debit, un card preplatit, un card de credit, acces gratuit la serviciile Internet Banking si Mobile Banking, precum si 6 transferuri pe an prin Internet Banking. Sucursalele din Milano si Torino sunt primele special concepute pentru romanii care lucreaza legal in Italia.

Mai mult, cei care se duc la agentiile din strainatate ale bancilor beneficiaza de consultanta in limba romana. Creditele obtinute de la banci pot fi folosite insa de romanii din strainatate pentru a-si cumpara sau construi case, dar numai in Romania. "Finantarea se face exclusiv in euro, iar dobanda este Euribor plus 3 la suta. Astfel, daca aplicati azi, dobanda anuala se ridica la 7,5 la suta. Fireste, aceasta nu este DAE" (dobanda efectiva anuala, care include toate costurile aferente creditului - n.n.), spun oficialii BRD.

Actele necesare pentru obtinerea unui credit

-Contractul de munca legalizat in tara de provenienta a veniturilor si apoi tradus si legalizat in Romania. Contractul de munca trebuie sa fie incheiat pe perioada determinata de cel putin un an, iar la data solicitarii creditului contractul trebuie sa mai fie valabil cel putin 2 luni;

-Adeverinta de venit care sa ateste veniturile din ultimele 6 luni, emisa cu maximum 30 de zile inaintea cererii, document care sa contina informatii privind datele de identificare si de contact ale angajatorului, functia solicitantului de credit, durata contractului, veniturile nete lunare realizate in ultimele 6 luni, numele si semnatura a doi reprezentanti ai firmei;

-Extrase de cont/ Fluturas doveditor pentru veniturile din ultimele 6 luni;

-Recomandare din partea angajatorului;

-Fisa fiscala/ Certificat Fiscal din tara angajatorului, pe anul precedent, cu viza institutiei similare Administratiei Financiare din tara respectiva, tradus si legalizat.

Gandul