Protectia salariatilor din firmele mici, lasata la mana angajatorilor

Data publicarii: 06-02-2007 | Economie
Protectia salariatilorIn sectoarele unde nu se incheie contracte colective pe ramura, angajatii trebuie sa fie reprezentati pe grupuri de firme, noteaza Adevarul. Odata cu publicarea in "Monitorul Oficial" a Contractului Colectiv de Munca (CCM) unic la nivel national, a aparut necesitatea incheierii de contracte colective si la nivel de ramura. Insa exista sectoare in care - in mod "traditional" - nu se incheie astfel de contracte, protectia salariatilor ramanand la latitudinea angajatorilor.

In asemenea cazuri, se poate apela la varianta grupurilor de firme, pentru ca in contractele de munca la nivel de unitate apare o noua clauza, unde trebuie specificat clar carei ramuri i se arondeaza activitatea din acea firma.

De regula, contractele colective sunt negociate si semnate de organizatiile si federatiile sindicale pe de-o parte, respectiv de organizatiile si federatiile patronale, de cealalta parte. Confederatiile sindicale si patronale reprezentative la nivel national negociaza si semneaza CCM unic pe tara, acest document-cadru fiind aplicabil, in mod direct, in acele cazuri in care la nivel de ramura nu s-a incheiat un contract colectiv.

In ce domenii lipseste contractul colectiv de munca

Este nevoie, asadar, de existenta si prezenta sindicatelor si patronatelor. De aceea, cel mai puternic afectate de inexistenta contractelor colective de munca sunt sectoarele in care predomina firmele mici, cu putini angajati. Aici, sindicatele sunt practic inexistente, si mai multe incercari de a coagula miscari sindicale au esuat. Este vorba in primul rand de sectoare precum comertul cu amanuntul, turism, hoteluri, restaurante. Acestora li se adauga unitatile mici de productie, cu un numar relativ mic de angajati. Din cele 32 de ramuri in care trebuie incheiate contracte, doar in 20 exista asemenea parteneriate.

Exista insa si cazuri in care lucrurile stau exact invers: sindicatele sunt foarte puternice si bine organizate, dar - din diverse motive - nu s-au constituit organizatii ori federatii patronale care sa reprezinte contrapartea necesara negocierii CCM. Acest fenomen s-a remarcat in sectorul furnizarii de energie electrica unde, in urma privatizarilor, au aparut "patroni" noi (Enel, CEZ, E.ON) care insa nu s-au constituit si ca organizatie patronala.

De altfel, in majoritatea sectoarelor unde privatizarile au depasit etapele cele mai importante si avem proprietari noi, problema contractelor colective de munca risca sa ramana nerezolvata.

Tocmai pentru a rezolva neajunsurile legate de contractele colective, "saptamana viitoare ne vom intruni, impreuna cu sindicatele, si sper ca vom identifica mai exact care sunt ramurile unde vom incheia astfel de contracte", ne-a declarat, ieri, Adrian Izvoranu, director executiv al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR). El a remarcat ca, "deocamdata, sunt cateva mii de companii ai caror reprezentanti habar nu aveau ca trebuie sa faca parte dintr-o anumita ramura de activitate. In plus, trebuie sa schimbam modelul vechi al Anexei IV la contractul unic (n.n. - lista domeniilor), pentru ca acum apar acolo ramuri de activitate care practic nu mai exista".

Pentru acele sectoare in care una din parti (sindicala sau patronala) este prea slab reprezentata, contractul colectiv se va negocia si semna de catre reprezentantii angajatilor si angajatorilor pe grupuri de firme, a precizat Adrian Izvoranu. El estimeaza ca, in urma intalnirilor de saptamana viitoare, partenerii sociali vor fi in masura sa stabileasca ramurile de activitate, precum si sindicatele si patronatele reprezentative pentru acestea, capabile sa negocieze contracte colective.

Integral in Adevarul