Investitiile Raiffeisen Asset Management pe pietele externe au ajuns la aproape 5 mil eur.

Data publicarii: 06-02-2007 | Finante-Banci
Investitiile SAI Raiffeisen Asset Management pe pietele straine au ajuns la sfarsitul anului 2006 la aproximativ 5 mil EUR si au vizat tarile emergente, iar randamentele anuale ale acestora au fost cuprinse intre 18 si 38%, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. In ultimii ani, ritmul de crestere economica in tarile emergente a fost de doua ori mai mare decat cresterea economica la nivel mondial (ex: India si China aprox 10%, Rusia 7%), iar previziunile pentru anii urmatori se mentin la un nivel ridicat. Cresterea economica este generata de invesititiile straine efectuate, economisirea interna, cresterea productivitatii si integrarea in economia mondiala. Monedele nationale sunt in apreciere fata de principalele valute, sprijinite de excedentele comerciale si cresterea rezervelor valutare.

Riscurile investitionale ale tarilor emergente s-au redus in ultimii ani, cele mai multe dintre aceste tari fiind notate de catre marile agentii de rating in categoria "investment grade", cu una sau mai multe trepte peste calificativul pe care Romania l-a dobandit pentru prima oara in 2005.

De asemenea, preturile actiunilor sunt in continuare mai reduse in termeni relativi decat cele in pietele dezvoltate.

Plasamentele Raiffeisen Asset Management pe piete straine au vizat fonduri de actiuni, adica instrumente diversificate care au in portofoliu peste 60 emitenti si care au obtinut in ultimii ani performante peste media pietelor in care au investit. De asemenea, un factor important luat in considerare a fost reputatia managerului acestor fonduri. Astfel, am investit in fonduri administrate de nume mari si cu traditie, precum JP Morgan Asset Management, Robeco Asset Management si Raiffeisen Capital Management.

"Aceasta alocare a investitiilor ilustreaza optiunea noastra de a da posibilitatea investitorilor romani sa obtina randamente atractive, asumandu-si insa riscuri mai mici decat cele ale unui portofoliu cu investitii doar pe piata noastra. In plus, lichiditatea fondurilor noastre este superioara", a spus Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.

La sfarsitul anului 2006, ponderea investitiilor straine in activele fondurilor administrate de Raiffeisen Asset Management era de aproximativ 29% pentru Raiffeisen Prosper si de aprox 9% Raiffeisen Benefit.

Printre companiile avand ponderi importante in expunerea externa a Raiffeisen Asset Management se numara Samsung Electronics, China Mobile, Lukoil, Gazprom, Sberbank, OTP Bank, CEZ s.a.

Redactia BankNews.ro