Nivelul investițiilor străine în Europa a scăzut pentru prima dată după șase ani

Data publicarii: 12-06-2019 | Economie
Potrivit unui studiu publicat recent de către Ernst & Young Global Limited, European Attractiveness Survey, nivelul investițiilor din Europa a scăzut pentru prima dată în ultimii șase ani, o scădere de 4% în ultimele 12 luni. Cu toate acestea, investițiile să păstrează la un nivel destul de ridicat, al doilea ca și mărime din ultimii 19 ani de când Ernst & Young realizează acest tip de sondaje. Atitudinea investitorilor rămâne însă una pesimistă, doar 37% din companiile incluse în studiu așteptându-se la o creștere a atractivității pieței Europene în următorii ani. Scăderea de percepție este cât se poate de substanțială, dacă e să ne gândim că în urmă cu un an, nivelul de încredere se situa puțin peste 50%.

Situația în ceea ce privește sectorul tehnologic este însă complet opusă, contrazicând tendința descendentă a investițiilor din ultimul an. Astfel, numărul proiectelor ISD din acest domeniu a crescut cu 4%, ajungând la un nivel record de 1227 de proiecte în anul 2018. Această creștere se datorează în primul rând companiilor americane, care reprezintă aproximativ 37% din totalul investițiilor tehnologice în Europa.

“Deși Europa rămâne cea mai atractivă regiune pentru investițiile străine, anul 2018 a fost unul critic pentru viitorul Europei. Din punct de vedere geopolitic, naționalismul și izolaționismul, culminate cu Brexit, au afectat încrederea în investiții. În ceea ce privește schimbările tehnologice, am observat cum Europa Centrală și de Est s-a transformat în atelierul de lucru al întregului continent, prin externalizarea masivă a serviciilor în această zonă. Totodată, așa cum arată rezultatele studiului, digitalizarea accelerată determină atât guvernele, cât și companiile să facă schimbări importante, pornind de la educație și continuând cu antreprenoriatul, piețele de capital și infrastructura“, consideră Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România și Moldova și Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală și de Sud-Est și Regiunea Asiei Centrale.

Cele mai puternice piețe europene, cea a Regatului Unit și cea a Germaniei, nu au atras însă și cele mai multe investiții străine directe. De altfel, nivelul investițiilor pe aceste piețe a scăzut cu 13%. Regatul Unit a avut de suferit însă și de pe urma Brexitului, scăderi importante înregistrându-se la nivelul proiectelor din sectorul de producție, o mare parte din companii migrând către piața Europeană unică. Similar, scăderi semnificative s-au înregistrat în sectorul auto din Germania.

Cele mai spectaculoase creșteri au fost înregistrate în Franța, Spania, Belgia, Irlanda și Polonia, urmate la distanță de Turcia și Italia. În Franța, numărul proiectelor de investiții străine directe a crescut cu aproximativ 31% în anul 2018. Cifre similare s-au înregistrat în Spania (-32%), Belgia (29%), Polonia (38%) și Irlanda (51%).

Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Țările de Jos și Suedia (32%) respectiv Republica Cehă (-51%). Din acest punct de vedere, România rămâne pe locul al 13-lea, cu 109 proiecte de investiții străine directe atrase în 2018 și o scădere de 13% față de 2017.