Kaspersky: Autorii de spam și phishing își ascund intențiile în spatele unor oferte greu de refuzat

Data publicarii: 24-06-2019 | IT&C
Se spune că atunci când o ofertă pare prea bună pentru a fi cu adevărat reală, trebuie să ne gândim de două ori înainte de a o accepta. Iar acest lucru este mai actual decât oricând acum, în vremurile moderne, când Internetul, E-mailul și siturile web ne facilitează accesul la cunoaștere, facilitând în același timp și accesul escrocilor la o piață de „desfacere” efectiv nelimitată.

Potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii de la Kaspersky, specialiști are urmăresc activitatea autorilor de mesaje spam și a creatorilor de pagini și situri web de phishing, cele mai multe operațiuni de acest gen derulate în luna mai au încercat să profite de dorința oamenilor de a încheia afaceri avantajoase. 8000 de atacuri de phishing orientate către cei care căutau cazare pentru vacanță au fost descoperite în această perioadă, majoritatea deghizate în oferte care păreau venite din partea unor platforme de cazare consacrate, populare. În același timp, s-au înregistrat și o serie de mesaje de tip spam, venite de pe adrese care păreau la prima vedere legitime dar care înregistrau victimele pentru servicii plătite de telefonie mobilă. Cercetătorii au identificat și atacuri de phishing venite din partea unor terți care copiau și pretindeau a fi situri populare de cazare precum Airbnb (7.917 atacuri).

„Sfârșitul primăverii și începutul verii sunt o perioada populara pentru escroci, deoarece profita de pe urma celor cauta un chilipir sau o rezervare de vacanta „last minute”. Site-urile frauduloase sunt tot mai convingătoare și, în plus, foarte multe persoane rezerva zboruri si cazare pe un dispozitiv mobil, cum ar fi un smartphone, caz in care poate fi mai greu sa detectezi un link fals, de exemplu”, spune Andrey Kostin, security researcher la Kaspersky. „Aceste doua tendințe ii fac pe turiști vulnerabili la atacuri. Le recomandam oamenilor sa folosească numai site-uri legitime pentru rezervarea biletelor și a cazării și sa se asigure ca sunt protejați de o soluție de securitate cu un filtru puternic anti-spam și anti-phishing care va detecta tentativele de frauda înainte de a ajunge la ei.”

Care sunt recomandările Kaspersky pentru a preveni eventualele pagube cauzate de astfel de atacuri?
- Întotdeauna, urmăriți cu atenție bara de adrese a sitului accesat înainte de a furniza informații cu caracter personal precum user, parola, număr de cont. Dacă sesizați ceva neînregulă cu numele sau adresa sitului, închideți imediat sesiunea.
- Accesați întotdeauna situri pe care le cunoașteți sau care sunt recomandate de persoane de incredere pentru a vă rezarva sejururile de vacanță și pentru a face plățile aferente.
- Nu dați click pe linkuri care provin din surse necunoscute, fie că acestea vă parvin prin intermediul poștei electronice (email) sau prin intermediul rețelelor de socializare.
- Utilizați soluții de securitate competente și profesionale atunci când sunteți conectați la Internet.