Programele de tip malware afectează financiar din ce în ce mai mulți oameni

Data publicarii: 15-08-2019 | IT&C
Cercetătorii Kaspersky au descoperit recent că piața programelor de tip malware este în creștere continuă, un fenomen îngrijorător dacă este să ne gândim că nu mai puțin de 430.000 de utilizatori au fost infectați cu acest tip de viruși în primele luni ale acestui an. Programele malware cele mai populare au fost create pentru a fura bani și criptomonede, numărul instalărilor de acest tip crescând cu 7 procente în primele șase luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Mai mult, peste o treime (30,9%) dintre cei afectați de aceste programe sunt companii - dublul cifrei din prima jumătate a anului 2018 (15,3%).

Malware-ul financiar apare de obicei sub formă de troieni bancari și are ca scop furtul de bani și de informații valoroase cu caracter personal din mediile de lucru bancare. Aceste programe le pot oferi atacatorilor acces la activele bancare și la datele tehnice ale utilizatorilor. Sursele cele mai des intalnite ale malware-urilor sunt de asemenea paginile de phishing și mesajele de tip spam recepționate în căsuțele de poștă electronică.

Cât privește efectiv numele amenințărilor cele mai mari, potrivit specialiștilor Kaspersky, patru din zece amenințări financiare asupra utilizatorilor business au venit din partea troianului bancar RTM. Pentru utilizatorii privați pe de altă parte, în capul listei se află Zbot, cu 26 de procente.

„Ne așteptăm ca în a doua jumătate a anului 2019 să se înregistreze o creștere a numărului de utilizatori atacați. De obicei, observăm o creștere a activității după perioada vacanțelor, când oamenii își folosesc dispozitivele mai puțin decât de obicei și, prin urmare, riscul să cadă victime unor infractori este mai mic. Recomandăm tuturor utilizatorilor să fie extrem de atenți cu toate operațiunile bancare și financiare pe care le efectuează online”, a declarat Oleg Kupreev, security researcher la Kaspersky.