Ecotaxa pentru pungile de transport este o inițiativă bună demarată însă în mod greșit

Data publicarii: 18-10-2019 | Economie
Trăim vremuri de schimbări majore în ceea ce privește legislația de mediu. Nu întotdeauna aceste schimbări sunt și de bun augur ori, implementarea lor lasă de dorit. Un exemplu în acest sens este cel al legii privitoare la ecotaxă. Până la jumătatea acestui an, lucrurile erau cât se poate de clare: operatorii economici care introduceau pe piață pungi de plastic cu mâner, plăteau la Fondul pentru mediu suma de 0,1 lei pe pungă sub forma ecotaxei mai sus amintite. Legislația s-a înăsprit însă în această perioadă iar modificările generează probleme tuturor părților implicate.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr 50/2019 publicată în Monitorul Oficial în această vară, extinde aplicarea acestei ecotaxe și la pungile fără mâner, majorând-o în același timp la 0,15 lei pe bucată. „Extinderea ecotaxei pentru a descuraja și consumul de pungi de transport fără mâner este salutară, însă este defectuos modul intempestiv în care s-a realizat aceasta, fără o perioadă tranzitorie în care pungile comandate înainte de 2 iulie 2019 să poată fi introduse pe piață scutite de plata ecotaxei” spune Ovidiu Bălăceanu, Senior Managing Associate la Reff & Asociații. „Lipsa perioadei tranzitorii încalcă prevederile legislației Uniunii Europene, jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene și Constituția României. În plus, aduce prejudicii semnificative producătorilor și importatorilor care nu își mai pot valorifica marfa contractată/produsă înainte de 2 iulie 2019, dar neintrodusă încă pe piața din România” continuă acesta.

Perspectiva devine din ce în ce mai sumbră pe măsură ce încercăm să înțelegem și să ne adaptăm noilor prevederi. Astfel, actul normativ extinde aplicarea ecotaxei și în ceea ce privește pungile de uz casnic care sunt ambalate la vrac, în pachete de 25-100 de pungi. „Practic, dacă proiectul este adoptat în forma actuală, consumatorul care dorește să cumpere pungi fără mâner pentru utilizare în scop personal (de exemplu, pentru pus legume la congelator, pentru pachetul cu masa pentru serviciu/școală etc.) va avea trei alternative în care, de fiecare dată, va pierde. Cum, de altfel, va pierde și producătorul/importatorul, pentru că nici versiunea curentă a proiectului nu prevede o perioadă tranzitorie, în care pungile de uz casnic comandate/produse până la intrarea în vigoare a ordinului să fie introduse pe piață fără ecotaxă” spune Ovidiu Bălăceanu.

„Pentru pungile de uz casnic ce nu îndeplinesc cerințele restrictive ale proiectului, prețul devine prohibitiv, pentru că la costul pachetului se va adăuga și ecotaxa de 0,15 lei/pungă, adică un plus de 30 de lei la prețul unui pachet de 200 de pungi. Întrucât vorbim de un pachet care actualmente costă cel mult 5,5 lei, aplicarea ecotaxei va crește prețul de cel puțin șase ori” conchide el.