PwC: Economia mondială va avea parte de o creștere modestă în 2020 estimată la 3,4%

Data publicarii: 14-01-2020 | Economie
Conform ultimelor estimări PwC, economia globală va avea un ritm de creștere destul de modest în acest an de doar 3,4% comparativ cu media de până acum a secolului 21 de 3,8% pe an. Economia va avansa astfel doar din inerție, cel puțin atâta vreme cât vor exista tensiuni comerciale care să continue să creeze provocări, cum sunt în prezent cele dintre China și SUA.

„Globalizarea a fost o caracteristică definitorie a economiei globale încă din anii ’70. Cu toate acestea, volumul global de mărfuri tranzacționate a încetinit dramatic și chiar a stagnat în 2019. Având în vedere desființarea efectivă a mecanismului de soluționare a litigiilor din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului în luna decembrie, ne putem aștepta la momente mai dificile pentru comerțul mondial”, spune Barret Kupelian, economist șef, PwC Marea Britanie.

Pe acest fond, experții PwC prevăd o creștere pe sectorul de servicii, acestea fiind unul dintre punctele forte în comerțul global. Mai mult, valoarea totală a exportului de servicii la nivel global poate ajunge în acest an la un record de 7 trilioane de dolari.

”Toate prognozele pentru România, inclusiv cea mai optimistă de 4,1% aparținând guvernului, indică o încetinire a ritmului de creștere economică pentru acest an față de anii anteriori, în linie cu tendința economiei globale. Prin urmare, un cadru legislativ stabil și predictibil, precum și investiții publice, mai ales în infrastructură fizică ar putea contribui la activitatea economică. Din păcate, nivelul scăzut al încasărilor bugetare ca pondere în PIB și ritmul alert de majorare a cheltuielilor curente ale statului pun presiuni și limitează rolul politicii fiscal-bugetare în stimularea creșterii economice. În 2020 și cu atât mai mult în anii următori, ar trebui să aibă loc o consolidare a finanțelor publice prin îmbunătățirea colectării taxelor și recalibrarea cheltuielilor publice pentru a crea un climat investițional favorabil”, arată Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România.

Potrivit prognozei PwC, economiile mari vor continua să crească în 2020. În vreme ce zona Euro va avea un ritm de creștere de 1%, activitatea economică a SUA este de așteptat să crească cu 2%. Populația lumii este în creștere însă rata de îmbătrânire va continua să ridice probleme economice în majoritatea țărilor. Se așteaptă și crearea de noi locuri de muncă însă distribuția acestora pe harta lumii nu va fi deloc echitabilă. Economiile G7 vor genera aproximativ 2 milioane de noi locuri de muncă în 2020 însă proporția este profund dezechilibrată, patru din cinci locuri de muncă fiind create de SUA, Marea Britanie și Japonia.