Picodi: Alimentele de bază reprezintă un sfert din salariul minim al românilor

Data publicarii: 22-01-2020 | Economie
Picodi a realizat un studiu care are ca temă salariul minim, studiu care confruntă prețurile alimentelor cu acesta și în același timp, felul în care cetățenii din diferite țări, reușesc să își procure coșul zilnic de alimente.

Rezultatele sunt cât se poate de ușor de intuit. Studiul Picodi ne arată că aproximativ un sfert din salariul minim pe economie din România este cheltuit exclusiv pe alimente. De două ori mai mult cheltuie pentru a-și procura coșul zilnic cetățenii Republicii Moldova.

Realizat în 54 de țări, acest studiu a luat ca etalon salariul net, dată fiind diferența de fiscalitate de la o țară la alta, și felul în care sunt sau nu sunt impozitate veniturile de bază. Astfel, dacă în țările din vestul europei precum Irlanda, Regatul Unit, Spania, Germania sau Luxembourg cetățenii au nevoie de mai puțin de 10% din salariul minim pe economie pentru a-și asigura alimentele de bază, în România acest procent crește până la 23,4%, puțin sub Ungaria (21,8%) dar semnificativ mai bine decât Serbia, Croația sau Bulgaria cu 23,8%, 24,7% respectiv 29,5%. Din acest punct de vedere, cele mai mari probleme apar în Nigeria și Uzbekistan unde un angajat cu salar minim nu își poate asigura coșul zilnic de alimente, procentele fiind cât se poate de grăitoare în acest sens: 121,4% în Nigeria respectiv 253,8% în Uzbekistan.

Vestea îmbucurătoare care concluzionează studiul Picodi este dată de faptul că tendința este una de creștere în ceea ce privește veniurile populației din țările analizate. Doar în anul 2020, în Nigeria, salariul minim a crescut cu 68%, în România înregistrându-se o creștere de 6,6%. În Republica Moldova, salariul minim a crescut cu 6,3%, în Ungaria cu 8,1%, Bulgaria cu 8,8%, în Ucraina cu 13,2%, iar în Serbia cu 15,5%.