Studiu Deloitte: Cererea de masini electrice creste, insa consumatorii sunt reticenti fata de autovehiculele autonome

Data publicarii: 23-01-2020 | Auto
Potrivit celei mai recente ediții a studiului Automotive Consumer efectuat în Europa de Deloitte, cererea de autovehicule electrice a crescut semnificativ la nivelul Uniunii Europene pe baza ultimelor politici de protecție a mediului și a schimbării de atitudine a consumatorilor.

Astfel, dintre cei care au răspuns la chestionarele studiului, cei mai interesați de achiziția unei mașini electrice s-au arătat italienii, 58% dintre aceștia admițând faptul că au în vedere o asemenea achiziție. În același timp, cea mai mare creștere în ceea ce privește interesul s-a înregistrat în Marea Britanie unde procentul celor favorabili unor asemenea achiziții a crescut de la 27% în 2018 la 37% în 2019.

„În România, pentru promovarea autovehiculelor electrice, Ministerul Mediului a implementat programul de stimulare a achiziționării de mașini electrice și hibrid și, de la un an la altul, constatăm o creștere a preferinței consumatorilor români pentru astfel de autovehicule. În primele 10 luni ale anului 2019, pe piața din România s-au vândut 5.283 de mașini electrice și hibrid, în creștere cu peste 50% față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor Asociației Producătorilor și Importatorilor Auto din România. Cu toate acestea, numărul mașinilor de acest gen rămâne scăzut în țara noastră, din cauza faptului că sunt încă scumpe pentru majoritatea românilor”, susține Ciprian Gavriliu, Partener Servicii Fiscale și Juridice, Deloitte România, și Lider al Serviciilor de Consultanță pentru Sectorul Auto.

Dacă interesul generat de autohehiculele cu propulsii alternative este în creștere, nu același lucru îl putem spune despre interesul față de mașinile autonome. Încrederea consumatorilor în astfel de vehicule a stagnat pe durata anului 2019, aceștia începând să își pună din ce în ce mai des și mai multe întrebări cu privire la standardele de siguranță.

De asemenea, cei mai mulți dintre respondenți consideră oportună și chiar de dorit implicarea autorităților naționale prin intermediul unor aparate de control asupra produției și utilizării mașinilor autonome. Majoritatea europenilor sunt de părere că e nevoie de o supraveghere semnificativă a acestui sector, procentele variind între 58% în Austria, până la 73% în Olanda.