PwC: Pesimismul directorilor generali privind creșterea economiei globale în 2020 atinge un nivel record

Data publicarii: 27-01-2020 | Economie
Studiul, lansat la începutul acestui an în cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos, ne prezintă câteva concluzii interesante. Potrivit acestuia, procentul directorilor care întrevăd o încetinire a economiei globale este cel mai ridicat din anul 2012. Dacă în anul 2019 29% dintre ei întrevedeau o scădere a ritmului de creștere economică, la început de an 2020, numărul celor pesimiști a ajuns la 53%. Procente similare avem și în ceea ce privește încrederea într-un proces de creștere economică. 22% dintre directorii chestionați în acest an anticipează o accelerare a ritmului de creștere economică, semnificativ mai puțini decât cei care erau optimiști anul trecut din acest punct de vedere (42%).

„Având în vedere incertitudinile privind tratatele comerciale, problemele geopolitice și lipsa unui acord cu privire la modul de abordare a schimbărilor climatice persistă, nu este surprinzătoare scăderea încrederii în creșterea economică deși amploarea schimbării de atitudine este neașteptat de mare “, a declarat Bob Moritz, Președintele rețelei PwC.

Rezultatele raportului pe regiuni, indică cel mai mare nivel de pesimism la directorii din America de Nord, 63% dintre aceștia așteptându-se la o diminuare e creșterii economice la nivel global. La polul opus se află directorii din Europa Centrală și de Est, cu un nivel de pesimism de 43%.

Ce se întâmplă în România însă? Ei bine, potrivit lui Ionuț Simion, Country Managing Partner al PwC România ”directorii generali din România sunt mai pesimiști decât omologii lor din Europa Centrală și de Est și chiar decât la nivel global. Pentru 2020, 57% cred că avansul economiei globale va încetini, față de 38% în 2019. Îngrijorările directorilor cu privire la o creștere a economiei mondiale mai lentă se reflectă și în opiniile despre evoluția companiilor pe care le conduc, fiind mai puțin încrezători în perspectivele de creștere din acest an, comparativ cu 2019. Cauzele acestei schimbări de percepție vor fi analizate și prezentate în viitorul apropiat, când vom da publicității sondajul CEO Survey pentru România”.

Starea de pesimism este la un nivel record nu doar în ceea ce privește economia globală. Astfel, doar 27% dintre directorii generali participanți la studiu s-au arătat încrezători în creșterea propriilor organizații pe parcursul anului 2020.