EY: Importul, productia si distributia de alcool sanitar – ce implica din perspectiva accizelor?

Data publicarii: 09-04-2020 | Economie
Alcoolul sanitar, cel mai utilizat dezinfectant pentru uz extern la nivel casnic, este în prezent unul dintre cele mai căutate produse de pe piața de profil atât la noi cât și în străinătate.Produsul este însă asimilat celorlalte produse pe bază de alool și prin urmare, acciza precum alcoolul etilic și implicit, atent supravegheat. Pentru producția, importul sau vânzarea acestuia, sunt, de aceea, câteva cerințe importante care trebuie respectate.

„Producția alcoolului sanitar se realizează numai de către un antrepozitar autorizat pentru producția de alcool etilic și numai în interiorul unui antrepozit fiscal de producție în care a fost produs și a fost denaturat alcoolul etilic, materia primă de bază utilizată în procesul de fabricație” spune Daniela Neagoe, Senior Manager Comerț Internațional și Asistență Fiscală și Juridică la EY România.

Comercializarea acestor tip de produse la vrac, adică în recipiente de peste 3 litri este posibilă pe teritoriul țării noastre doar de către persoane care deți licențe de untilizator final ori declarații pe proprie răspundere. În acest ultim caz se impune și plata accizelor, restituirea acestora făcându-se ulterior în bbaza unei cereri însoțită de un set de documente doveditoare. Pentru a putea începe propducția, se impune notificarea autorității vamale cu privire la intenția de a produce alcool sanitar darși revizuirea autorizației de antrepozit fiscal.

„Atât importul, cât și achiziția intracomunitară de alcool sanitar (ambalat în recipiente de până la 3 litri) sunt permise, operatorii economici putând opta pentru plata accizelor aferente sau mișcarea acestui produs în regim suspensiv de accize, urmat de aplicarea scutirilor prevăzute de legislație. Pentru a putea mișca și depozita în regim suspensiv produsul (atât provenind din import, cât și din achiziții intracomunitare) operatorii economici trebuie să dețină anumite autorizații (de ex. de expeditor înregistrat, de antrepozit fiscal sau de destinatar înregistrat)” spune Daniela Neagoe.

Nu trebuie să uităm însă că în această perioadă multe state ale Uniunii Europene și-au restricționat deja exporturile de produse medicale, echipamente și biocide (dezinfectanți). Prin urmare, pentru a acoperi nevoia de pe piața internă, producția rămâne soluția cea mai bună și cea mai la îndemână.