Opinie Dimitrios Goranitis, Deloitte: De ce economia romaneasca are nevoie de „bani din elicopter” pentru cetateni

Data publicarii: 16-04-2020 | Economie
Potrivit lui Dimitrios Goranitis, Partener servicii de risc și reglementare al Deloitte România, criza actuală este ceva neobișnuit, o „lebădă neagră”, șocul unui blocaj complet putând fi evitat doar în cazul în care se aruncă un colac de salvare întregului sistem, până la punctul la care acesta poate funcționa din nou. De asemenea, consideră el, e nevoie de un ajutor substanțial, imediat și decisiv, pentru a putea contracara efectele deciziilor luate de autorități coroborate cu pandemia dina ceastă perioadă.

„Dacă permiți sistemului să se defecteze, atunci anii și costurile necesare pentru ca acesta să-și revină sunt mult mai ridicate decât însuși colacul de salvare. Asta ne-a învățat criza din 2008. Nu diferă cu nimic de un atac de cord și o operație de bypass. Doar că, de data aceasta, operația are loc într-un spital care este sub asediul unui virus”, spune Goranitis.

Ne aflăm în vremuri tulburi în care o criză de sănătate fără precedent poate fi succedată de cea mai mare criză economică pe care a cunoscut-o lumea modernă, este de părere specialistul. Nu există însă un consens la nivel european, o soluție eurpeană salvatoare, fiecare stat fiind nevoit să își găsească un plan propriu de redresare economică care să fie în același timp adaptat realităților locale.

Criza anterioară ne-a învățat că reducerea veniturilor pe pesimismul consumatorului nu fac decât să amplifice starea de fapt, generând efecte mai puternice asupra PIB-ului, deprecierea activelor imobiliare, imigrare în masă și falimentul multor corporații și companii care depinde de cererea locală. Se crează astfel un cerc vicios care duce la șomaj și implicit la venituri mai mici care crează perspective din ce în ce mai pesimiste pentru companiile încă active.

Prin urmare, e nevoie de consum. Cum poate fi acesta stimulat însă? Potrivit specialistului Deloitte, „exact în modul în care a făcut-o economia românească până acum, complementat cu finanțarea și realizarea, în sfârșit, a infrastructurii, care, la rândul ei, va crea cerere de materiale și de forță de muncă locale. Un program substanțial de <>, oferiți direct consumatorilor, ar fi colacul de salvare pentru economia locală. Acesta poate consta în reducerea impozitului pe venit, credite oferite de bănci persoanelor fizice la dobânzi preferențiale și activarea posibilității statului de a finanța direct”.

„Ne place sau nu, coloana vertebrală a economiei locale este consumul, iar, pentru a evita o recesiune puternică sau pentru a contribui la revenirea din recesiune, prioritatea ar fi subvenționarea comportamentului de consum până la normalizarea situației”, conchide acesta.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: