Opinie Reff & Asociatii: Statele europene incep sa relaxeze prudent restrictiile anuntate in contextul COVID-19

Data publicarii: 20-04-2020 | Economie
Au trecut câteva săptămâni bune de la primele restricții anunțate în statele europene afectate de pandemia de Covid-19, perioadă în care majoritatea guvernelor au avut ocazia de a analiza situația și de a face prognoze. Mai mult, ca urmare a ultimelor cifre anunțate în această săptămână, o serie de state s-au decis să relaxeze o parte din restricții, o relaxare graduală menită să restarteze economia. Potrivit celei mai recente ediții a Deloitte Covid-19 European measures, care sintetizează măsurile generale economice și sociale din această perioadă, cele mai multe din deciziile care vizează sprijinirea economiei se adresează celor mai afectate companii, cele care au resimțit efectele crizei imediat. Este vorba despre intreprinderile mici și mijlocii care în multe state vor beneficia de amânări de la plata taxelor sau garanții de stat pentru contractarea unor credite bancare.

Cât privește relaxările anunțate, spre exemplu, guvernul Cehiei permite efectuarea de activități sportive individuale, începând cu data de 7 aprilie. De asemenea, începând cu data de 14 aprilie, cetățenii cehi pot călători în străinătate pentru activități esențiale care includ activitățile din interes de serviciu, vizitarea familiei sau controalele medicale. Aceste călătorii vor fi urmare pe de altă parte de 14 zile de carantină obligatorie.

Și alte state europene au anunțat măsuri de relaxare în ceea ce privește restricțiile, măsuri menite a permite în primul rând reluarea unor activități economice blocate de stările de urgență. În această categorie se încadrează țări precum Austria, Spania sau Polonia dar și Germania, unde urmează consultări între cancelarul Angela Merkel și landurile federale.

„Indiferent de regiunea în care se află sau de modelul economic pe care se bazează, statele europene au un element comun când vine vorba de abordare: prudența, în linie cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, care a subliniat că, deși controlul răspândirii virusului pare să dea unele semne de progres, este prea devreme pentru a renunța la măsurile de protecție. Țările europene fac pași mici și precauți în această direcție, însă, poate mai important decât amploarea deciziilor este chiar mesajul de optimism pe care îl transmit”, spune Andreea Artenie, partener Reff & Asociații, societate de avocați membră a rețelei Deloitte Legal.

Potrivit acesteia, în România nu s-a atins încă vârful pandemiei, motiv pentru care o relaxare a restricțiilor nu este încă în discuție. Mediul de business se luptă în continuare cu situația prezentă, adaptându-se din mers la aceasta, companiile care au reușit să se „reinventeze” fiind în această perioadă și cele mai de succes povești ale mediului economic.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: