Studiu Deloitte: pesimismul directorilor financiari din Europa Centrala a atins un nivel record pe fondul incertitudinii cauzate de pandemia de COVID-19

Data publicarii: 17-08-2020 | Economie
Potrivit celui mai recent studiu realizat de Deloitte pe baza opiniilor furnizate de peste 300 de directori financiari din șase țări europene (Cehia, estonia, Letonia, Lituania, Plonia și România), „CE CFO Survey”, nivelul de pesimism cu privire la încrederea acestora în evoluția economiei a atins un nivel record pe fondul pandemiei de Covid-19 și implicit a crizei declanșate de aceasta.

Astfel, 72% dintre directorii financiari care au participat la acest studiu au declarat că sunt mai puțin optimiști cu privire la perspectivele financiare ale companiilor pe care le conduc față de perioada de dinainte de pandemie. Dintre aceștia, cei mai pesimiști sunt polonezii (79%), urmați de directorii financiari din România (75%).

Studiul relevă și schimbări importante față de ediția anterioară a acestuia cu privire la felul în care reprezentanții companiilor din Europa Centrală percep nivelul de incertitudine economică cu care se confruntă în prezent. Procentul celor care percep un nivel ridicat de incertitudine cu privire la viitorul imediat a crescut de la 36%, cât era în perioada premergătoare pandemiei, la un neverosimil 70% în perioada curentă.

AStfel,.majoritatea directorilor financiari prevăd condiții economice nefavorabile asumării unor riscuri suplimentare în perioada care a mai rămas din acest an dar și pentru anul 2021, cel puțin la început. Cea mai mare aversiune față de risc a fost semnalată în cadrul respondenților din România (96%), urmați de estonieni și polonezi cu 94% respectiv 92%. Procentul care întrevăd o creștere a inflației este de asemenea crescut, cele mai mari estimări privind rata inflației fiind în Polonia (5,2%) și România (4,7%).

Cu toate acestea, potrivit respondenților participanți la studiul Deloitte, cea mai mare amenințare cu care se va confrunta companiile pe care le conduc este cea a reducerii cererii atât pe piețele interne cât și pe cele externe. Consecința este faptul că peste 62% dintre directorii financiari din Europa Centrală se așteaptă la o scădere a veniturilor pentru companiile pe care le reprezintă.

„Contextul actual a determinat companiile și, implicit, directorii financiari să își regândească prioritățile. Cei mai mulți se concentrează acum pe optimizarea costurilor, în timp ce deciziile de angajare a unor noi specialiști și dezvoltarea capitalului uman, prioritare în urmă cu doar câteva luni, sunt amânate, ca, de altfel, și creșterea investițiilor, extinderea prin achiziții, lansarea de produse și servicii noi sau extinderea pe alte piețe. Adaptarea la noua situație pare a fi, în prezent, singura urgență”, a explicat Zeno Căprariu, Partener Audit, Deloitte România, coordonatorul CFO Program în România.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: