Coordonarea sistemelor de securitate sociala in contextul Brexit incepe sa prinda contur

Data publicarii: 21-01-2021 | Economie
Punct de vedere EY, Stela Andrei.

Recent, s-a semnat protocolul privind coordonarea sistemelor de securitate socială între Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii, înțelegere ce aduce o serie de noi provocări pentru angajatorii din statele membre ale UE. Există însă o lipsă de certitudine în ceea ce privește felul în care se vor aplica noile norme dar și în ceea ce privește modificările care apar în legătură cu lucrătorii detașați. Vestea bună este dată de faptul că mare parte din dispozițiile aplicabile în noul protocol se aliniază cu cele din regulamentul anterior, aducând astfel un plus de predictibilitate pe piața securității sociale.

Protocolul amintit mai sus, cuprinde multe dintre aspectele esențiale pentru piața muncii și mobilitatea angajaților la finalul perioadei de tranziție generate de Brexit. Reglementările Uniunii Europene acoperă reguli privind contribuțiile în sistemele de securitate socială și acumularea de prestații aplicabile lucrătorilor, aranjamente care asigură apartenența la un singur sistem de asigurări sociale care au rămas aplicabile și în Regatul Unit până la data de 31 decembrie 2020.

„Elementele noului protocol în domeniul securității sociale sunt în concordanță cu multe dintre dispozițiile actuale ale reglementărilor existente în UE. Cea mai importantă este cea de afiliere la sistemul de securitate socială într-un singur stat, precum și recunoașterea perioadelor de contribuție. Totuși, există unele diferențe și ambiguități dintr-o perspectivă tehnică și de punere în aplicare, care pot rămâne timp de câteva luni sau pe termen chiar și mai lung”, scrie Stela Andrei, partener asociat în cadrul EY România.

„Se pare totuși că există modificări importante ale regulilor pentru lucrătorii „detașați”. Astfel, conform noului acord, acoperirea în statul de origine a detașaților este limitată doar pentru detașări de până la 24 de luni, aparent, fără existența unei opțiuni de extindere. Anterior, această perioadă putea fi prelungită și până la 5 ani. Chiar și așa, potrivit unor dispoziții tranzitorii limitate, fiecare stat membru al UE are posibilitatea de a opta sau a renunța la aplicarea acestor dispoziții privind legislația aplicabilă pe perioada detașării, prin comunicarea unei astfel de opțiuni până la sfârșitul lunii ianuarie 2021. Deși reciprocitatea în sistemul de sănătate va continua și Cardul European de Sănătate va rămâne valabil până să fie înlocuit de un nou Card Global de Sănătate, e destul de neclar cum se va aplica această reciprocitate în contextul detașaților și a lucrătorilor în mai multe state”, conchide aceasta.