Analiza Deloitte: numar record de tranzactii de fuziuni si achizitii in 2021 si asteptari privind o activitate intensa fara precedent in urmatorii ani

Data publicarii: 13-01-2022 | Economie
Potrivit unei analize recente efectuate de către specialiștii Deloitte România, piața de fuziuni și achiziții (M&A) din România a atins un nivel record în anul 2021, perioadă în care s-au efectuat 137 de tranzacții. Valoarea totală a pieței, estimată pe baza valorilor comunicate și estimate înregistrate de aceste tranzacții, s-a ridicat anul trecut la 4 - 4,4 miliarde de euro, valoarea totală a tranzacțiilor comunicate fiind de 2,3 miliarde de euro. În 2020, valoarea totală a pieței a fost de 3,9 - 4,1 miliarde de euro, cea a tranzacțiilor comunicate fiind de 2,5 miliarde de euro.

„Pandemia a catalizat activitatea de fuziuni și achiziții în toate aspectele sale, ceea ce, pe de o parte, a remodelat atât businessurile tradiționale, dar și non-tradiționale, iar, de pe altă parte, a generat un val de stimulente macroeconomice, care favorizează activitatea M&A. Activitatea globală de M&A a atins niveluri record în 2021. În România, 2021 și 2020 au fost ani foarte buni pentru piața de fuziuni și achiziții. Analiza noastră sugerează că dinamica pozitivă se va menține, așadar anticipăm o activitate fără precedent în următorii ani”, spus Iulia Bratu, Director, Corporate Finance, Deloitte România.

Anul trecut, au avut loc cinci tranzacții cu valoare comunicată sau estimată de minim 100 de milioane de euro. Cea mai mare dintre acestea este achiziția Neptun Deep, un offshore de gaze naturale din Marea Neagră de către Romgaz. Un offshore care a fost preluat de la compania americană ExxonMobil pentru nu mai puțin de 922 de milioane de euro.

Pe locul al doilea se află achiziția MaxBet România de către Novalpina Capital, o companie cu sediul la Londra, tranzacție pentru care se estimează că s-au plătit 250 de milioane de euro. În fine, podiumul este completat de preluarea de către Glovo a operațiunilor Delivery Hero din regiunea balcanilor, valoarea comunicată a acestei tranzacții fiind de 170 de milioane de euro.

Pe următoarele două locuri din top 5 al celor mai mari tranzacții se clasează achiziția Hermes Business Campus de către fondul maghiar de capital privat Adventum pentru 150 de milioane de euro, respectiv preluarea Crucea Wind Farm și Steag Energie de către Hidroelectrica pentru 130 de milioane de euro.

„În 2021, interesul business-urilor locale pentru listarea la bursă și pentru atragerea de finanțare prin intermediul bursei a fost semnificativ mai mare comparativ cu anii anteriori. Merită menționat și că numărul de tranzacții cu valori de peste 5 milioane de euro în care au fost implicate firme de capital privat de partea vânzătorului sau a cumpărătorului a crescut în ultimul an și a ajuns la 24. Un alt aspect notabil este că firmele locale de capital privat și-au majorat investițiile în 2021, ceea ce indică maturizarea pieței locale de profil. Având în vedere modul în care a evoluat 2021 față de anii trecuți, dezvoltarea pieței regionale și globale de M&A în 2021 și tranzacțiile aflate în faze incipiente în acest moment, 2022 va fi un an promițător din perspectiva fuziunilor și achizițiilor. Cred că România va rămâne o destinație atrăgătoare pentru investitori,” a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară, Deloitte România.