Studiu Deloitte: au crescut vânzările de dispozitive medicale portabile inteligente și de console de jocuri

Data publicarii: 01-02-2022 | Economie
Potrivit raportului Deloitte TMT Predictions 2022, piața dispozitivelor medicale portabile inteligente se extinde rapid, urmând ca un număr de 320 de milioane de dispozitive medicale de monitorizare a sănătății să fie vândute în acest an la nivel global. Potrivit raportului, vânzările de produse din această categorie ar putea ajunge chiar la 440 de milioane de unități până în anul 2024.

De o creștere rapidă a gradului de adopție, în acest sens, se bucură mai ales ceasurile inteligente, care sunt utilizate în mare măsură pentru contorizarea numărului de pași zilnic (59%), pentru monitorizarea antrenamentelor și performanțelor sportive (42%), a sănătății inimii (37%) dar și pentru identificarea unor posibile simptome de Covid-19 (11%). Pentru acestea din urmă, sunt utilizate alertele cu privire la saturația scăzută de oxigen, simptom care pune în pericol viața consumatorilor și care nu poate fi detectat fără un dispozitiv specializat pentru această funcție.

Același raport Deloitte amintit mai sus, remarcă creșterea spectaculoasă a pieței jocurilor video care va ajunge în acest an la 900 de milioane de console, generând venituri de peste 81 miliarde de dolari, cu 10% mai mult decât în 2021. Vânzările de software pentru console vor continua de asemenea să crească, ajungând la aproape 70 de miliarde de dolari până în 2025.

Pe de altă parte, pe fondul creșterii cererii în contextul transformării digitale accelerate de pandemie, a apărut și criza semiconductoarelor, criză care se va extinde și în anul 2022. Potrivit raportului, este de așteptat ca abia peste 24 de luni, situația anumitor componente să înceapă să se redreseze. Ne confruntăm însă cu un deficit mai puțin sever decât în anul 2021, deficit care nu va afecta toate categoriile de cipuri.

„Pandemia a generat oportunități pentru industria de tehnologie, media și telecomunicații, prin crearea unui context care a dus la creșterea interesului din partea consumatorilor și la apariția unor nișe noi de piață, dar a și intensificat competiția în rândul jucătorilor, precum cei care oferă servicii de streaming video. Și în România vedem oportunități, cum ar fi accesul la capital suplimentar, aspect care va continua să accelereze adoptarea tehnologiei pentru a depăși provocările generate de criza sanitară. O astfel de inițiativă este și Programul Național de Redresare și Reziliență, care prevede investiții în valoare de 500 de milioane de euro în dezvoltarea microelectronicii. Într-o primă fază, este vorba de proiecte care vizează procesoare cu consum redus de energie și cipuri semiconductoare, o inițiativă care ar putea contribui la soluționarea deficitului înregistrat la nivel mondial în acest sector”, a declarat Andrei Ionescu, Partener coordonator, Consultanță și Managementul Riscului, Deloitte România.

Raportul Deloitte amintește și de serviciile de streaming video. Pentru acest an, se estimează că cel puțin 150 de milioane de abonamente vor fi anulate la nivel mondial, nivel ce corespunde unei rate de reziliere de 30%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: