Previziuni PwC: Economia globală va avansa cu 4,5%, în 2022, dacă impactul variantei Omicron va fi limitat

Data publicarii: Astazi, 03-02-2022 | Economie
În cazul în care impactul variantei Omicron a coronavirusului va fi limitat, economia globală va avansa cu 4,5% în acest an se arată în raportul PwC Global Economic Watch 2022. Acesta pornește de la premiza că anul curent va fi mai puțin imprevizibil decât cel precedent.

Pe de altă parte, raportul ia în considerare și un scenariu mai pesimist, având în vedere că pandemia impune în continuare multă incertitudine la nivel global, scenariu potrivit căruia activitatea economică ar încetini semnificativ și chiar ar suferi o contracție în emisfera nordică în primele trei luni ale anului. În aceste condiții, PwC estimează o scădere a PIB-ului global cu 0,5% față de scenariul de mai sus.

”Previziunile optimiste privind economia globală confirmă așteptările liderilor de companii care, în sondajul PwC Global CEO Survey, și-au exprimat majoritar (77%) încrederea în perspectivele de creștere pentru acest an. Totodată, 59% dintre directorii generali ai companiilor din România cred că în 2022 economia națională va avea o evoluție mai bună decât anul trecut. Percepția liderilor de afaceri față de evoluția economiei este foarte importantă pentru că de ea depind investițiile, extinderea, recrutările sau creșterile salariale”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

În scenariul în care impactul Omicron va fi totuși limitat, principalele blocuri economice vor rămâne și în următorii ani SUA, China și Uniunea Europeană, cu câteva mici schimbări, economia Chinei urmând ca în anul 2022 să o depășească pentru prima dată pe cea a UE.

Pe de altă parte, raportul prevede condiții financiare mai stricte în perioada imediat următoare ca urmare a majorării ratelor de politică monetară și a reducerii programelor de relaxare cantitativă de către băncile centrale din economiile avansate.

De asemenea, este de așteptat o ameliorare a presiunilor generate de întreruperea lanțurilor de aprovizionare, problemă care va continua să fie o preocupare însă și în acest an.E o tendință care ar putea reduce rata inflației până în cea de-a doua jumătate a anului, oferind astfel băncilor centrale un respiro, amânând astfel procesul de majorare a ratelor dobânzilor de politică monetară.

În fine, o altă previziune în raportul PwC vizează inversarea rolurilor între Statele Unite și Uniunea Europeană în ceea ce privește politica fiscală. Potrivit centrului de cercetare Hutchins, politica fiscală va trage în jos economia SUA cu aproximativ 2 puncte procentuale în vreme ce în UE, politica fiscală ar urma să adauge între 0,5 și 1 puncte procentuale la creșterea economică din acest an. De asemenea, anul acesta ar putea fi și un alt an record pentru energia regenerabilă, estimându-se ca o treime din producția mondială să fie din surse regenerabile.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: