Studiu EY: 43% dintre liderii de business nu au sprijinul consiliului de administrație pentru asumarea impactului de mediu, social și de bună guvernanță

Data publicarii: 25-02-2022 | Economie
Potrivit studiului anual EY Long Term Value and Corporate Governance, numărul de directori executivi care au declarat că în urma pandemiei de Covid-19 au crescut așteptările consumatorilor, societății, salariaților și autorităților în privința asumării de către companiile pe care le conduc a impactului social și a sustenabilității în raport cu mediul înconjurător, a crescut în ultimul an de la 66% la nu mai puțin de 84%.

Pe de altă parte, 43% din directorii executivi care au participat la acest studiu, indică o lipsă de angajament din partea consiliilor de administrație ale companiilor față de asumarea unor decizii care să integreze pe deplin factorii de mediu, de guvernanță și sociali. Și aici remarcăm o creștere semnificativă față de anul trecut, când procentul celor sceptici era de 28%.

Mai mult, 55% dintre respondenți consideră că există diferențe de opinie în rândul consiliilor de administrație ale companiilor pe care le conduc în ceea ce privește modalitatea de a găsi echilibrul între aspectele pe termen scurt și planurile pe termen lung pe de o parte, respectiv creșterea durabilă pe de altă parte. Procentul este chiar de 68% în rândul membrilor neexecutivi din consiliile de administrație și a președinților de companii.

La studiul amintit mai sus au participat 200 de persoane de top management din 15 țări europene și 25 de sectoare de activitate. În urma acestuia, s-a constatat o reală tensiune între avantajele oferite de strategiile organizationale bazate pe factorii ESG pentru o creștere incluzivă dar și pe disponibilitatea liderilor de a sprijini aceste strategii.

În acest sens, nu mai puțin de 88% dintre respondenți consideră că au făcut deja progrese importante în ceea ce privește introducerea mijloacelor de control și a sistemelor de management al riscului de care este nevoie pentru a gestiona cele mai semnificative riscuri ESG.

Massimo Bettanin, Partener Schimbări Climatice și Sustenabilitate, EY România: „Comparativ cu câțiva ani în urmă, ESG face parte acum din discuțiile zilnice în mediul de business, la toate nivelurile organizației, dar și cu stakeholderii externi. Totuși, atenția sporită acordată factorilor ESG poate produce rezultate tangibile și pe termen lung numai dacă aceştia fac parte integrantă din strategia de afaceri și din cadrul general de guvernanță al organizației.”

Andrew Hobbs, lider EY pentru politici publice în zona EMEIA, a declarat: „Abordările robuste și inovative privind guvernanța corporativă sunt esențiale pentru a prelua inițiativa în domeniul ESG. Acesta va fi un proces de evoluție pentru multe companii, în contextul în care conducerile executive sunt tot mai orientate către clienți și alți actori cointeresați, în timp ce perspectiva consiliilor de administrație se concentrează asupra acționarilor. Există în prezent o reală susținere față de obligativitatea rapoartelor de sustenabilitate, crucială pentru responsabilizarea consiliului de administrație. Pe multe piețe se fac demersuri semnificative în vederea impunerii publicării informațiilor ESG și sporirii valorii raportărilor, printre acestea numărându-se și Uniunea Europeană, prin inițiativa financiară alocată sustenabilităţii. Suita standardelor de raportare ESG avute în vedere în cadrul acesteia va cataliza „înverzirea” piețelor de capital din UE”.