Studiu Deloitte: activele digitale ar putea inlocui monedele traditionale in urmatorii cinci-zece ani, iar liderii de business cred ca era banilor fizici se apropie de final

Data publicarii: 18-03-2022 | Finante-Banci
Potrivit celei mai recente ediții a studiului Deloitte Global Blockchain din acest an, 76% dintre liderii de business la nivel global sunt de părere că activele digitale ar putea înlocui monedele tradiționale în următorii cinci până la zece ani. Este o viziune împărtășită și de peste trei sferturi din liderii companiilor din domeniul serviciilor financiare, care consideră că era banilor fizici se apropie, încetul cu încetul, de final.

Studiul subliniază de asemenea necesitatea accelerării proceselor de modernizare a produselor financiare și a distribuției acestora pentru a contribui la creșterea economică. De altfel, peste 73% dintre cei care au participat la studiul Deloitte se tem că organizațiile pe care le conduc ar putea pierde avantajul competitiv în cazul în care nu reușesc adoptarea tehnologiilor digitale și blockchain la timp. Sunt o mulțime de provocări care nu conduc însă deloc la pesimism. Liderii de business sunt dimpotrivă, optimiști cu privire la viitoarele oportunități de generare de venituri prin intermediul activelor digitale, soluțiilor dedicate criptomonedelor și tehnologiei blockchain.

Potrivit studiului amintit mai sus, acest optimism este totuși temperat de unele obstacole, 63% dintre respondenți identificând barierele legate de reglementare ca fiind unele dintre cele mai serioase provocări cu care se confruntă în utilizarea bunurilor digitale. Remarcăm de asemenea preocupări legate de securitate, 71% dintre cei care au participat la studiu identificând securitatea cibernetică ca fiind unul dintre cele mai importante obstacole cu care se confruntă în prezent.

„Activele digitale transformă industria serviciilor financiare și alimentează ecosistemul financiar cu noi modele de business cu scopul de a facilita tranziția către noua eră a banilor. În acest context, modul în care instituțiile financiare vor reuși să se reinventeze ar putea fi cheia pentru stimularea creșterii economice. Chiar dacă blockchain-ul este o tehnologie relativ nouă, aceasta câștigă popularitate și în România, așa cum se întâmplă și la nivel mondial. Startup-urile merg dincolo de utilizarea blockchain în domeniul serviciilor financiare, pentru criptomonede, și încep să folosească această tehnologie pentru a crea soluții dedicate unor sectoare precum sănătate sau retail, o tendință care ar putea contribui la apariția unei noi generații de unicorni în viitor”, a declarat Andrei Ionescu, Partener coordonator Consultanță și Managementul Riscului, Deloitte România.

Studiul Deloitte Global Blockchain evidențiază de asemenea faptul că liderii de business din domeniul financiar, la nivel global, recunosc importanța strategică a utilizării activelor digitale și a tehnologiilor blockchain. Astfel, aproximativ 80% dintre respondenți consideră că activele digitale vor deveni importante pentru industriile pe care le reprezintă, până în anul 2021. De asemenea, organizațiile din domeniul financiar vor fi nevoite să identifice noi modele de business precum custodia de instrumente financiare, noi canale de plată sau diversificarea investițiilor și/sau a portofoliilor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: