ING Bank România anunță startul programului IMM Invest și al subprogramului Agro IMM Invest

Data publicarii: 31-03-2022 | Finante-Banci
Potrivit comunicatelor oficiale, ING Bank România va participa și în acest an la programul IMM Invest, program care ajută firmele mici și mijlocii să acceseze credite garantate de stat pentru investiții sau capital de lucru. De asemenea, instituția financiar bancară s-a alăturat și subprogramului Agro IMM Invest, program care susține fermierii și întreprinderile din sectorul agricol și agro-alimentar. Pentru aceste două programe, ING Bank România a alocat doar pentru prima jumătate a acestui an, un plafon de 750 de milioane de lei.

„Programul IMM Invest, aflat la a treia ediție, s-a bucurat de un succes enorm în anii precedenți și este un exemplu de bună practică în ceea ce privește parteneriatul dintre mediul privat și cel public.În 2021, cererea de creditare a crescut pe fondul încrederii în revenirea economică, iar mulți antreprenori au reușit să identifice și să valorifice noi oportunități. Astfel, am primit peste 6.500 noi cereri și am acordat împrumuturi totale de peste 2,5 miliarde de lei de la lansarea programului.

Aproximativ 80% dintre aceste credite au fost pentru întreprinderi micro și mici, așadar am fost alături de cei cu acces limitat la resurse financiare. Cererea pentru creditele de investiții a fost în creștere cu 16%, dar în continuare, cea mai mare pondere a fost pentru derularea activității curente. Și în acest an, ING continuă să susțină mediul antreprenorial din România prin IMM Invest, precum și prin Agro IMM Invest”, a punctat Mihaela Oțel, Director Dezvoltare, în cadrul diviziei de Business Banking a ING Bank România.

În ambele programe, costurile de finanțare sunt acoperite de ajutorul de stat. Pe de altă parte, Agro IMM Invest oferă o facilitate suplimentară, și anume un grant de zece procente din valoarea creditului. De asemenea, fermierii au posibilitatea de a accesa două feluri de credite: unul de investiții de până la zece milioane de lei și unul pentru capital de lucru, de până la cinci milioane de lei.

„Prin subprogramul Agro IMM Invest, statul oferă garanții de până la 90% din valoarea creditelor acordate, o facilitate foarte importantă pentru fermieri. Aceștia nu au, în general, materii prime și produse finite pe stoc pentru garantarea unui credit, iar ciclul de producție este unul lung de câteva luni sau chiar un an. În consecință, fermierii întâmpină dificultăți in garantarea capitalului de lucru, iar acest program îi ajută să poată contracta un credit.

Împrumuturile sunt acordate pe termen mediu de 3 ani, cu posibilitatea de prelungire, ceea ce oferă predictibilitate în activitatea fermierilor, mai ales într-un context instabil. În plus, dobânzile și toate costurile de garantare sunt subvenționate de către stat în primele opt luni. Cel mai important avantaj rămâne grantul de 10% din valoarea creditului – dacă un fermier accesează un împrumut de un milion de lei, va trebui sa ramburseze doar 900.000 de lei.”, a completat Marius Gavrea, Expert agribusiness, ING Bank România.

Pentru a se înscrie în aceste proiecte, doritorii o pot face direct de pe site-ul IMM Invest de unde să aleagă ING ca bancă parteneră. După introducerea datelor necesare și atașarea declarației IMM, clienții trebuie să bifeze programul pe care vor să îl acceseze și să aleagă fondul de garantare.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: