Studiu Deloitte: majoritatea femeilor care lucreaza resimt un nivel tot mai mare de stres, multe se simt epuizate si planuiesc sa demisioneze

Data publicarii: 01-07-2022 | HR/Cariere
Potrivit studiului Deloitte Women @ Work 2022, 53% dintre femeile care lucrează în prezent se confruntă cu un nivel de stres mai mare decât în urmă cu un an, în vreme ce 46% susțin că sunt deja epuizate. Mai mult, 40% dintre acestea aleg să demisioneze din cauza burnout-ului (epuizării totale), în vreme ce mai mult de jumătate din femeile care au participat la acest studiu, vor să renunțe la actualul angajator în următorii doi ani. Doar 10% dintre respondenți spun că plănuiesc să își mențină locul de muncă actual.

Potrivit studiului, avem de asemenea o diferență majoră între felul în care se simt angajatele ale căror lideri susțin egalitatea de gen față de colegele lor care nu se află în această situație. Astfel, doar 3% din cele din prima categorie se simt epuizate. Mai mult, 90% din cele care se integrează în această categorie, susțin că se simt motivate la locul de muncă, niciuna nu își caută în prezent un alt loc de muncă și doar 9% evaluează o asemenea opțiune în următorii doi ani. Nu în ultimul rând, 87% dintre angajatele care beneficiază de lideri care susțin egalitatea de gen, spun că beneficiază de sprijin adecvat din partea angajatorilor pentru sănătatea lor emoțională și se simt libere să vorbească cu ușurință despre problemele personale la locul de muncă.

Același studiu relevă faptul că aproximativ 44% din femei muncesc în acest moment, la nivel global, în sistem hibrid. Cu toate acestea, 54% dintre acestea susțin că nu beneficiază de suficientă flexibilitate cu privire la locul sau momentul în care ar trebui să muncească. De asemenea, 64% consideră că angajatorii au eșuat în a stabili reguli clare din acest punct de vedere, lucru care crează dificultăți suplimentare, în mod special celor care au și persoane în îngrijire.

Pe de altă parte, 94% dintre respondente, se tem că dacă ar solicita un program de lucru flexibil și-ar diminua astfel șansele de a avansa în carieră. Mai mult, 60% dintre cele care lucrează în sistem hibrid, se simt excluse de la întâlnirile importante, aproape jumătate dintre acestea spunând că nu au posibilitatea de a interacționa suficient cu liderii, lucru care este esențial pentru a beneficia de promovare sau creșteri salariale. Doar 45% spun că se pot deconecta cu ușurință de la locul de muncă iar 34% întâmpină dificultăți majore din acest punct de vedere.

„Angajatorii trebuie să se asigure că angajații, indiferent de gen, înțeleg concret ce se așteaptă de la ei în noul context al pieței muncii și beneficiază de șanse egale de dezvoltare la locul de muncă, bazate pe criterii clare de performanță. Realitatea este că, în cele mai multe cazuri, femeile au responsabilități adiționale față de bărbați cu privire la gospodărie și îngrijirea familiei. Multe femei sunt îngrijorate de numărul mare de sarcini și de impactul pe care această situație l-ar putea avea asupra perspectivelor de carieră, prezente și viitoare. Totuși, societatea se schimbă, femeile active profesional beneficiază acum de mai mult sprijin atât din partea familiei, cât și din partea angajatorilor. Acest sprijin trebuie să se intensifice, pentru a asigura egalitatea de șanse, nu în sensul de a pune pe toată lumea pe aceeași poziție, ci de a-i ajuta pe cei care au mai multă nevoie, astfel încât fiecare să poată ajunge în postura de a reuși prin forțe proprii”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România, și coordonatorul programului SheXO Club.