EY: Activitatea IPO la nivel global a înregistrat o încetinire dramatică în 2022 față de anul record 2021

Data publicarii: 11-07-2022 | Economie
În primele două trimestre ale acestui an, activitatea IPO a încetinit progresiv de la o lună la alta, lucru care a condus la o scădere considerabilă a numărului de tranzacții și implicit, a încasărilor. Ne confruntăm de asemenea cu o volatilitate crescută în acest domeniu, cauzată în mod special de tensiunile geopolitice dar și de factorii macroeconomici. Mai mult, scăderea evaluării și performanțe slabe a prețului acțiunilor după listarea publică inițială au dus la amânarea mai multor IPO-uri pe parcursul trimestrului al doilea. Astfel, după un an record în anul 2021, majoritatea piețelor au înregistrat o încetinire dramatică a activității IPO în acest an.

În perioada aprilie-iulie 2022, au avut loc 305 tranzacții pe piața globală IPO, tranzacții care au cumulat venituri de 40,6 miliarde de dolari, cu 54% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut. În acest an, au avut loc 630 de tranzacții care au adus venituri de 95,4 miliarde de dolari. 40 de miliarde de dolari au fost atrase, ca încasări, în ultimele luni, de cele mai mari 10 IPO-uri, sectorul energetic dominând acest top cu 3 din primele 4 tranzacții, surclasând astfel sectorul tehnologic și devenind implicit cel mai important sector de atragere de fonduri IPO la nivel global. Pe de altă parte, sectorul tehnologic a rămas lider la nivel de tranzacții însă media acestora a scăzut de la 293 de milioane de dolari la 137 milioane de dolari în vreme ce sectorul energetic a înregistrat o creștere de la o medie a tranzacțiilor de 191 milioane de dolari la nu mai puțin de 680 de milioane de dolari la începutul acestui an.

"Elanul record al IPO-urilor înregistrat în anul 2021 a fost rapid pierdut în fața volatilității crescânde a pieței, din cauza tensiunilor geopolitice în creștere, a factorilor macroeconomici nefavorabili, a slăbirii valorizării pe piețele bursiere/ și a performanțelor dezamăgitoare de după IPO, ceea ce a descurajat și mai mult apetitul investitorilor pentru IPO-uri. Odată cu scăderea lichidității disponibile în piață, investitorii au devenit mai selectivi și se reorientează către companii care fac dovada unor modele de afaceri rezistente, au o creștere profitabilă și care includ factorii ESG [mediu, social și guvernanță] în valorile lor de bază," scrie aul Go, EY Global IPO Leader.

"Vremurile dificile și incertitudinile neobișnuite au menținut volatilitatea pieței la niveluri ridicate și au dus la o activitate scăzută de IPO-uri. Observăm că investitorii sunt mai selectivi și par mai atrași de IPO care privesc tranziția energetică și ESG," a adăugat Dr. Martin Steinbach, EY EMEIA IPO Leader.

Ofertele publice inițiale ale societăților de achiziție cu scop special au scăzut de asemenea în mod dramatic, piața SPAC fiind pusă la încercare în acest an de înăsprirea condițiilor de piață și de incertitudinile legate de reglementare și creșterea numărului de răscumpărări. Mai mult, în concordanță cu scăderea activității IPO din acest an la nivel global, s-a înregistrat și o scădere a activității transfrontaliere, scădere afectată de politicile guvernamentale privind listările în străinătate dar și de tensiunile geopolitice.

"O multitudine de factori, de la restricțiile COVID-19 și războiul din Europa, până la creșterea ratelor inflației și tensiunile dintre SUA și China, au slăbit piața IPO din Asia-Pacific în prima jumătate a anului 2022. Dar o serie de evoluții economice pozitive și noile politici guvernamentale din China ar trebui să ducă la un optimism reînnoit și la o revigorare a activității IPO în întreaga regiune Asia-Pacific pentru restul anului," a scris Ringo Choi, EY Asia-Pacific IPO Leader.