Studiu Deloitte: companiile din Europa Centrala continua sa investeasca in cercetare-dezvoltare in ciuda incertitudinii economice

Data publicarii: 05-12-2022 | Economie
Potrivit celui mai recent studiu Deloitte Central European Corporate R&D Report 2022, companiile din zona Europei Centrale intenționează să investească în continuare în activități de cercetare și dezvoltare în următorii doi ani. Sumele vehiculate sunt similare cu cele din ultimii ani, în vreme ce 25% dintre respondenți estimează bugete chiar mai mari. Studiul a fost realizat în șapte țări din această regiune, precum Cehia, Croația, Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria și România. Peste 130 de companii din cele șapte țări au participat la studiu.

De asemenea, companiile se arată optimiste din acest punct de vedere și pe termen mediu, 40% dintre respondenți estimând investiții mai mari decât până acum, în următorii 3 până la 5 ani. Vorbim evident, despre domeniul cercetare-dezvoltare.

Printre principalii factori care influențează decizia unei companii de a investi în cercetare-dezvoltare regăsim disponibilitatea personalului calificat și experimentat (38% dintre respondenți), volumul de stimulente financiare și fiscale de care dispun (26% dintre respondenți) ori transparența și stabilitatea legislației în domeniu (20% dintre respondenți).

„Investițiile în cercetare-dezvoltare aduc beneficii pe termen lung, de la stimularea sistemului de învățământ, la creșterea productivității, a salariilor și, implicit, îmbunătățirea standardelor de viață. Rezultatele studiului nostru confirmă intenția companiilor de a continua să investească în activități de cercetare-dezvoltare, fiind preocupate atât de identificarea și de atragerea personalului calificat, cât și de disponibilitatea stimulentelor fiscale și financiare. Și în România, companiile sunt tot mai interesate de activitățile de cercetare-dezvoltare, iar autoritățile iau măsuri pentru a simplifica legislația în domeniu, pentru a le asigura un acces mai facil la finanțare”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România.

Investițiile cele mai mari, cu bugete de până la 10 milioane de euro, vizează dezvoltarea unor produse și procese noi inovative pentru 38% dintre respondenți, proiecte de automatizare și digitalizare pentru 34% dintre aceștia. Companiile plănuiesc de asemenea investiții de până la 1 milion de euro pentru a îndeplini standardele ESG.

De asemenea, 65% dintre companii colaborează cu entități terțe cum ar fi institutele de cercetare sau universitățile pentru a-și îndeplini aceste obiective. Nu în ultimul rând, companiile încearcă să protejeze cât mai mult și proprietatea intelectuală și expertiza, folosind practici de confidențialitate, înregistrări de mărci sau brevete.