Studiu Deloitte: companiile imobiliare din Romania si din regiune se asteapta la restrangerea activitatii in acest an, dar jumatate din ele estimeaza o crestere a randamentelor

Data publicarii: 22-03-2023 | Afaceri
Potrivit studiului Deloitte Real Estate Confidence Survey for Central Europe 2023, derulat Polonia, Cehia și România, peste 50% din companiile care activează în sectorul imobiliarelor se așteaptă ca în acest an să își restrângă activitățile pe fondul incertitudinilor generate de conflictul armat din Ucraina. Pe de altă parte, un procent similar, mai precis 46% dintre cei care au participat la sondaj, estimează o creștere a randamentelor medii pentru investițiile existente în 2023.

La nivel regional, jucătorii din România sunt cei mai optimiști cu privire la anul 2023, doar 10% dintre respondenți așteptându-se la o scădere a randamentelor în perioada respectivă. În Cehia, acest procent este de 14% în vreme ce în Polonia, crește la 36% dintre respondenți. 61% dintre cei care au participat la studiu preconizează o deteriorare a activității economice din regiune. Pe de altă parte, 44% dintre jucători spun că își vor majora portofoliul prin noi achiziții și doar 39% iau în calcul sistarea planurilor de a investi.

Studiul amintit mai sus, Deloitte Real Estate Confidence Survey for Central Europe este realizat anual începând cu anul 2019 și are ca scop evaluarea percepției pe care profesioniștii din domeniul imobiliarelor o au cu privire la evoluția pieței din regiune. Trei categorii de respondenți au participat la acest sondaj: investitorii, consultanții specializați în domeniul imobiliar și dezvoltatorii.

„Studiul relevă faptul că piața din România este puternic conectată cu regiunea Europei Centrale și de Est, cu anumite particularități. Spre exemplu, jucătorii din piața locală sunt mai sceptici cu privire la evoluția de ansamblu a activității în acest an, dar 90% se așteaptă ca, pentru investițiile existente, randamentele să se mențină la nivelul de anul trecut sau să crească.

De asemenea, românii sunt mai puțin pesimiști decât ceilalți participanți cu privire la climatul economic național, dar sunt îngrijorați suplimentar din cauza perspectivei de majorare a taxelor în domeniu, având în vedere măsurile deja anunțate în această direcție, dar a căror aplicare a fost amânată. Per ansamblu, însă, în contextul dat, rezultatele studiului indică o poziție echilibrată a jucătorilor din piața imobiliară, caracterizată de prudență și consolidare a activității pe piețele în care operează”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanță pentru sectorul Imobiliar.

50% dintre companiile care iau în calcul restrângerea activităților o fac din cauza accesului dificil la finanțare ori ca urmare a unui context economic incert.