Punct de vedere EY România - Corina Mîndoiu și Cătălina Butan: Marile averi sub lupa fiscului – ce impact vor avea noile reguli?

Data publicarii: 22-03-2023 | Actualitate
La nivel global, autoritățile caută cele mai adecvate soluții pentru a aduce la suprafață și a fiscaliza toate veniturile personale astfel încât toți contribuabilii să declare veniturile și să plătească taxele aferente. În același timp, controlul averilor este și rămâne un subiect fierbinte care este aprig dezbătut și în România.

Avem la dispoziție topuri ale celor mai bogate persoane, avem social media ca surse de informare certe însă pentru autoritățile fiscale din orice țară, cele mai importante pârghii rămân legislația și instrumentele de control.

De asemenea, în contextul în care ANAF își dorește intensificarea eforturilor de a colecta corect și la timp taxele pe venituri, Agenția a inițiat o serie de comunicări și inițiative legislative care să conveargă spre acest scop. Spre exemplu, încă din anul 2012, la nivelul ANAF există o strategie de conformare fiscală a persoanelor fizice cu averi mari (PFAM) pe baza managementului riscurilor. Pe baza acesteia a fost creată o direcție specială în cadrul structurii instituției care să aibă responsabilitatea de a pune în aplicare programul dedicat acestui segment de contribuabili.

„Recent, ANAF detaliază, într-un nou proiect de ordin, câteva aspecte care vizează această categorie de contribuabili. Concret, acesta se referă la: Definiția persoanelor fizice cu averi mari; Modalitatea de stabilire/estimare a averii; Definirea grupurilor PFAM, PFAM extins; Desemnarea structurii competente care să deruleze programul de creștere a conformării fiscale voluntare a persoanelor fizice cu averi mari (Direcția generală control venituri persoane fizice - DGCVPF). Astfel, persoana fizică cu avere mare este persoana fizică rezidentă fiscal în România, care deține o avere, atât în țară, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Națională a României”, scriu Corina Mîndoiu, Partener, Impozit pe venit şi contribuţii sociale, EY România și Cătălina Butan, Manager, Impozit pe venit şi contribuţii sociale, EY România.

Astfel, la fel ca și până acum, ANAF încearcă să lucreze în scopul îmbunătățiri conformării fiscale voluntare a contribuabililor. În acest sens, Agenția ia în calcul o serie de măsuri printre care se numără și cea de segmentare a contribuabililor în funcție de riscul fiscal al acestora, acțiunile de control fiind precedate de acțiuni preliminare țintite, de notificare privind problemele de neconformare identificate și de îndrumare.

„La rândul lor, contribuabilii din această categorie trebuie să analizeze în profunzime legislația, să evalueze corect și complet averea totală, să-și declare veniturile și să se conformeze la plata impozitelor aferente, potrivit prevederilor Codului Fiscal. Sunt situații complexe, în care veniturile pot fi realizate și în România și în străinătate, activele sunt de diverse tipuri, chiar din fiecare dintre cele trei categorii mai sus menționate”, adaugă cei doi experți EY.

„În concluzie, ANAF își propune să creeze premisele necesare pentru conformare, corectitudine, transparență în declararea veniturilor, în totalitatea acestora, și o necesară colaborare între contribuabilii cu averi mari și autorități. În legătură cu ceea ce ANAF intenționează să definească drept “averi mari” și având în vedere necesara evaluare a bunurilor mobiliare, imobiliare și activelor financiare deținute, cu atenție sporită și către companiile în care contribuabilii vizați sunt acționari - asistența de specialitate, atât fiscală, cât și juridică, se impune, tocmai pentru a evita situațiile de neconformare completă”, conchid aceștia.