Cum poate o firma sa castige peste 100.000 de dolari intr-o saptamana fara sa produca nimic

Data publicarii: 15-02-2007 | Afaceri
Intr-o zi si jumatate de la lansarea targului Student Adventure, s-au inscris pentru o slujba in America 525 de studenti, noteaza Gandul. Inscrierea este foarte simpla: deschizi site-ul si completezi un formular. Pentru a te incuraja, gestionarii site-ului au postat in deschidere "povesti adevarate" ale fericitilor care au reusit sa prinda un post in SUA. Toate descriu cat de interesanta este tara tuturor posibilitatilor si cat de norocos trebuie sa te consideri c-ai avut sansa sa ii calci pamantul. Nici un cuvant despre amanunte precum obtinerea vizei, cheltuielile si timpul necesar. Daca suni la asa-numitul "call center" si esti insistent, afli amanunte mult mai interesante decat din "povestile adevarate".

Pana sa ajungi sa castigi un salariu in SUA trebuie sa scoti din buzunar 1.800 USD. Costul, ti se spune la telefon, acopera biletul de avion, asigurarea medicala, taxa de viza si comisionul firmei de intermediere - gestionarul site-ului. Comisionul, cica, n-ar fi decat 200 USD, dar daca aduni toate cele insirate mai sus si le scazi din 1.800 USD mai raman vreo 800. In fine, 200 de dolari e sigur ca-i dai si nu-i mai vezi, indiferent daca angajatorul american te place sau nu. Iar sansa ca majoritatea celor care s-au inscris on-line sa ramana cu buza umflata este foarte mare. Pentru tot targul nu sunt acordate decat 90 de joburi.

Daca presupunem ca in cele patru zile care au mai ramas pana la inchiderea targului numarul celor care se vor inscrie in program va ramane constant, circa 200 de indivizi pe zi, rezulta un total de vreo mie de inscrisi. Tragand linie si adunand, rezulta urmatoarele: firma de intermediere urmeaza sa castige intr-o saptamana 200.000 USD - contravaloarea comisionului incasat si de la cei care vor apuca si de la cei care nu vor apuca un loc de munca in SUA. 90% dintre cei inscrisi pierd 200 de dolari si castiga... experienta. 10% vor castiga intr-adevar un loc de munca in SUA. Contractul insa este valabil doar 3 luni si jumatate, iar salariul variaza de la un angajator la altul.

Cele mai bine platite joburi sunt in numar de 3 la lantul de supermarketuri WAWA Inc. din Virginia - 10 USD/ora, adica 1.200 USD pe luna. Cele mai prost platite sunt in numar de 5 la "populara" Armony Pub din orasul Harpers Ferry - 2,13 USD/ora, adica 85 USD pe luna. La aceasta carciuma, ti se dau insa asigurari ca salariul mic va fi compensat de bacsisul mare. Asta inseamna ca norocosii care vor primi un job in SUA vor castiga cel mult 4.500 de dolari in toata perioada contractului, bani din care vor trebui sa achite cazarea, masa si cei 1.800 dati in Romania pentru a putea pleca. Altfel spus, si ei, ca si cei respinsi, vor castiga doar experienta, pentru ca nu vor reusi sa stranga in urma contractului decat ceva maruntis.

Integral in Gandul