Spatiile de birouri intre 100 si 250 metri patrati sunt cele mai cautate

Data publicarii: 15-02-2007 | Imobiliare
spatii de birouriNumarul solicitarilor de spatii de birouri intre 100 si 250 de metri patrati a crescut cu 45% in acest an fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar pentru spatiile cu dimensiuni intre 250 si 450 metri patrati cresterea a fost de 22-30%, au precizat joi oficialii companiei ESOP Consulting. "Daca in urma cu doi ani, companiile interesate de astfel de spatii aveau, de regula, drept prima optiune spatiile in vile, in momentul de fata majoritatea firmelor se orienteaza prioritar catre spatiile in cladiri de birouri, chiar si atunci cand este vorba de solicitarea unor spatii mai mici in suprafata", a declarat joi Bogdan Gont, senior consultant in cadrul departamentului Birouri al ESOP Consulting. Reprezentantii ESOP precizeaza ca oferta de spatii intre 100-500 metri patrati nu a fost, din pacate, la fel de dinamica.

Exista cerere si pentru spatiile tip vila, dispuse pe 3-4 nivele  insa cu o structura asemanatoare cladirilor de birouri si anume spatiile de tip "open", spun specialistii ESOP. "Este un concept implementat de regula de dezvoltatori persoane fizice sau de catre companii locale care isi construiesc propriul sediu, dar care raman in spatii excedentare", afirma Bogdan Gont. Chiriile de tranzactionare in 2006 au fost de 13-17 euro metru patrat, cu exceptia vilelor de patrimoniu. Vilele clasa B s-au inchiriat cu 12-16, iar cele de clasa superioara cu 16-19 euro pe metru patrat.

In opinia reprezentantului ESOP, acest aspect este imbucurator deoarece indica faptul ca pe piata romaneasca intra din ce in ce mai multe firme, atat locale, cat si din exterior. De asemenea, o parte din firmele infiintate in trecut au capatat stabilitatea si siguranta financiara pentru a-si permite un spatiu intr-o cladire de birouri.

In prezent se inregistreaza o crestere a numarului companiilor in cautare de astfel de suprafete cuprinse intre 500 mp si 2500 mp, cat si o dinamica mai accentuata pe segmentul 500 - 1.500 metri patrati. "Exista anumite tipuri de companii care prefera in continuare spatiile in vile, datorita specificului lor de activitate. Astfel de firme sunt societatile de avocatura, firmele de publicitate, gradinitele particulare si desigur o mare parte a companiilor interesate sa caute un sediu pentru achizitionare", au mai precizat analistii ESOP.

Companiile din domeniul serviciilor au preferat, de regula, zonele centrale, pentru usurinta in interactionarea cu partenerii lor. Firmele atrase de zonele semi-centrale au fost cele cu suprafete intre 1500 - 2500 mp in cautare de chirii mai mici ori nu au gasit spatii adecvate in zonele centrale. In ultimele 6-9 luni s-a constatat o crestere a numarului de companii de IT, venite din exterior, care au preferat zonele centrale, chiar cu pretul unor costuri mai ridicate, apreciaza oficialii ESOP.

Chiriile inregistrate pentru spatiile de birouri din clasa C sunt cuprinse intre 8 si 11 euro metru patrat, cele pentru clasa B sunt 12 - 15 euro metru patrat, iar cele din clasa A au o chirie de 16 - 19 euro metru patrat.

Esop Consulting este o companie imobiliara romaneasca infiintata in 2002, care se pozitioneaza in topul primelor cinci companii din Bucuresti, pe segmentul inchirierilor de birouri, potrivit companiei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: