Patrick Gelin: In Romania nu mai exista riscul major de colaps bancar

Data publicarii: 16-02-2007 | Finante-Banci
Patrick GelinSistemul bancar din Romania s-a maturizat, bancile romanesti s-au organizat foarte bine si nu mai exista riscul unui colaps bancar major, a declarat vineri presedintele BRD-Groupe Societe Generale, Patrick Gelin intr-un seminar organizat la Predeal. 'Bancile sunt sanatoase, nu exista un risc major de colaps. Trecerea la BASEL II in 2008 ar trebui sa se faca fara probleme, dar mai este inca un drum lung de parcurs pentru sistemul bancar romanesc ca sa ajunga la nivelul Uniunii Europene. Mai sunt necesare si restructurari in sistem, o restructurare importanta fiind ceea a BCR', a spus Gelin.

Piata romaneasca ramane, inca, insuficient de matura in ceea ce priveste relatia clientilor cu banca iar rentabilitatea bancii de retail este probabil inca modesta.

'Nu cred ca gradul de bancarizare va mai creste in acelasi ritm in urmatorii trei patru ani si nu cred ca populatia cu venituri scazute va putea avea acces la credite intr-un ritm foarte accelerat', a spus Patrick Gelin.

'In 2007, creditul pentru persoane fizice va creste cu 30 la suta fata de majorarrea de 100 la suta in ritm anual in perioada 2002-2006', a apreciat presedintele BRD, care considera ca in acest moment este dificil de restabilizat banca de retail in mod corespunzator.

'Nu cred ca cele 6.000 de ATM-uri existente in prezent in Romania aduc bancilor profitabilitate importanta. Rentabilitatea ATM-urilor are o valoare foarte scazuta in activitatea bancilor, a spus Gelin.

El a apreciat ca in acest moment costurile fixe ale bancilor sunt foarte ridicate si ca sunt necesare in continuare noi investitii pentru utilizarea activitatii bancare.

'Doar patru banci din piata au rentabilitate a activelor corespunzatoare standardelor de eficienta, a spus Gelin, dand exemplul BRD - 36 la suta, BCR - 19 la suta, RZB - aproximativ 10 la suta, HVB Tiriac 23 la suta si se apropie de standardele altor banci europene cum sunt Societe Generale din Franta - 23 la suta, PKO Polonia - 23 la suta, OTP Ungaria - 31 la suta.

Patrick Gelin a apreciat ca in Romania sunt prea multe banci comerciale si a dat exemplul Frantei unde, intr-o piata foarte dezvoltata, activeaza doar 8 banci foarte puternice. Pentru Romania considera ca BCR, BRD, HVB si Unicredit domina piata si ar fi suficiente.

Integrarea Romaniei in Uniune Europeana nu va aduce pentru piata bancara schimbari majore si nici amenintarea unei concurente puternice din partea bancilor straine, a mai spus Gelin.

'Ar putea exista o concurenta marginala din partea bancilor mari din UE, dar nu se vor acorda direct credite de consum in Romania de exemplu din Franta sau Germania sau alte tari cu sistem bancar superdezvoltat', a aratat presedintele BRD.

Rompres

Ultimele stiri pe BankNews.ro: