Primele fonduri europene destinate sectorului IT & C vor veni in a doua parte a acestui an

Data publicarii: 17-02-2007 | Economie
Primele fonduri europene destinate sectorului IT & CPrimele fonduri europene destinate sectorului tehnologiei informatiei si comunicatiilor vor veni in a doua parte a acestui an, dupa aprobarea programelor sectoriale de catre Comisia Europeana, a declarat ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Zsolt Nagy. 'In prezent au inceput negocierile pe marginea programelor sectoriale si cred ca pe la jumatatea anului acestea vor fi aprobate si se vor putea depune proiecte pentru obtinerea fondurilor comunitare', a explicat Zsolt Nagy.

Fondurile comunitare pentru sectorul IT & C, in perioada 2007-2013, se ridica la circa 380 milioane euro, acestea fiind orientate exclusiv pentru dezvoltarea societatii informationale.

Potrivit ministrului comunicatiilor, au fost definite trei mari directii de dezvoltare pentru care vor fi alocate fondurile europene si anume pentru oferirea accesului la comunicatii, pentru servicii electronice de genul e-guvernare, e-health si catre IMM-uri pentru dezvoltarea de solutii informatice in sector.'Dupa depunerea proiectelor, acestea vor fi evaluate la Bucuresti, in cadrul Unitatii de Management al Proiectului, dar si la Bruxelles si apoi vor putea fi accesate fondurile nerambursabile', a mai spus Zsolt Nagy.

Rata de absorbtie a fondurilor structurale va depinde in primul rand de consistenta portofoliului de proiecte eligibile, dar si de gradul de pregatire a potentialilor beneficiari. Daca o operatiune nu produce un portofoliu de proiecte eligibile suficient pentru a absorbi fondurile disponibile, fondurile vor fi realocate la nivel de operatiune pentru a maximiza capacitatea de absorbtie.

Experienta celorlalte state membre a demonstrat o capacitate de absorbtie in primii ani destul de redusa, cu o crestere semnificativa la finalul perioadei de programare financiara.

Rompres