Romanii care vor sa munceasca in Franta au nevoie de autorizatie de munca

Data publicarii: 20-02-2007 | HR/Cariere
Romanii care vor sa munceasca in Franta au nevoie de autorizatie de muncaFranta a liberalizat accesul pe piata  fortei de munca pentru lucratorii romani si bulgari in sapte domenii de activitate care cuprind un numar de 62 de meserii considerate deficit, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Pentru a putea desfasura activitati profesionale in Franta intr-una dintre cele 62 de meseriile liberalizate, cetatenii romani au nevoie de obtinerea unei autorizatii de  munca.

In eliberarea autorizatiilor de munca se disting doua situatii:

1. prestarea de servicii - intreprinderile vor putea sa detaseze proprii salariati in Franta fara a mai solicita in prealabil autorizatia de munca de la directiile departamentale de munca. In aceasta categorie se incadreaza si resortisantul unei tari terte care este salariatul unei intreprinderi comunitare cu conditia justificarii sederii in statul membru si a detinerii autorizatiei de munca in acel stat (permis de munca);
cei care doresc un loc de munca la un angajator in Franta - locul de munca va fi disponibil dupa solicitarea autorizatiei de munca pentru prestarea unei meserii din cele 62 cuprinse in lista.

2. Pentru resortisantii care doresc sa ocupe un loc de munca la un angajator stabilit in Franta, autorizatia de munca se solicita de catre angajatorul francez in conditiile dreptului comun si trebuie sa indeplineasca toate criteriile precizate de Codul Muncii francez.

Astfel, un loc de munca nu va fi disponibil decat dupa solicitarea autorizatiei de munca pentru prestarea uneia dintre cele 62 de meserii. Directiile departamentale din Franta sunt responsabile pentru acordarea autorizatiei de munca.

Procedura clasica de obtinere a autorizatiei de munca in Franta este urmatoarea:
Avizarea contractelor de munca se face de catre Directiile de Munca si apoi   contractele de munca   se transmit la Agentia pentru Primirea Strainilor si Migratii (ANAEM) Franta, care impreuna cu Ministerul de Interne Francez, verifica daca strainul a savarsit fapte penale pe teritoriul Frantei. In urma acestei verificari, ANAEM Franta transmite catre ANAEM Romania contractele de munca ale cetatenilor romani. Cetatenii romani semneaza si ridica contractul de munca de la ANAEM Romania.

Odata ajunsi in Franta lucratorul roman se prezinta la ANAEM Franta unde va face o vizita medicala obligatorie,
Ulterior lucratorul roman se va prezenta la prefectura din provincia franceza unde va solicita permisul de sedere in scop de munca.
 
Aceste dispozitii de liberalizare partiala a pietei muncii din Franta se aplica Romaniei ca si in cazul celorlalte opt state din Europa de est care au aderat la Uniunea Europeana in anul 2004.
 
Referitor la sederea romanilor in Franta dupa data de 1 ianuarie 2007, se aplica urmatoarele reguli:

- pentru muncitorii nesalariati sau independenti, dreptul de sedere este garantat de indata ce acestia sunt inscrisi la Registrul Comertului, in Repertoarul profesiilor sau in cadrul unui ordin profesional.

- pentru lucratorii detasati in cadrul unei prestari de servicii de catre o firma cu personalitate juridica romana, dreptul de sedere este garantat fara ca fara ca firma prestatoare sa fie obligata sa solicite o autorizatie de munca pentru salariatii care lucreaza in cadrul ei.

- pentru studenti, dreptul de sedere este garantat de indata ce acestia sunt inscrisi intr-o institutie de invatamant superior si dupa caz pentru membrii de familie. Este necesar ca studentii sa dispuna de resurse materiale pentru intretinere pe perioda scolarizarii si de asemenea este necesar sa aiba incheiata o asigurare de sanatate.

- pentru pensionari sau pentru persoanele care nu desfasoara nici o activitate, dreptul de sedere este garantat sub rezerva ca persoanele respective sa dispuna pentru ele, si daca este cazul si pentru membrii de familie de resurse suficiente si de asigurare de sanatate.

Conform dispozitiilor articolului L-121-2 din Codul referitor la intrarea si sederea persoanelor straine si la dreptul de azil, cetatenii romani care-si stabilesc resedinta in Franta trebuie sa se inregistreze pe langa primarul din comuna unde se stabilesc, in primele trei luni de la sosirea in Franta.

Aceste categorii de persoane nu sunt obligate sa posede o legitimatie de sedere cu exceptia cazului in care desfasoara o activitate economica pe toata durata perioadei tranzitorii. Pentru studenti si pensionari si pentru persoanele care nu desfasoara nici un fel de activitate, posesia unei legitimatii de sedere nu este obligatorie, insa acestia o pot solicita la cerere.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: