Subventia de la stat de 20% va putea fi folosita pentru obtinerea creditului ipotecar

Data publicarii: 22-02-2007 | Finante-Banci
Subventia de 20% pe care statul o acorda tinerilor sub 35 de ani pentru construirea de locuinte va fi luata in calcul la stabilirea solvabilitatii bancare, in acordarea creditelor ipotecare, potrivit modificarilor Ordonantei 51/2006 aprobate in sedinta de saptamana aceasta a Guvernului. Modificarile au in vedere descentralizarea activitatilor de acordare a subventiilor pentru constructia de locuinte proprietate personala. Astfel, va fi eliminata birocratia in ceea ce priveste analiza si acordarea subventiei prin scurtarea procedurilor.

De asemenea, solicitantii pot depune contestatii in cazul de neacordare a subventiilor. Contestatiile privind acordarea subventiilor se vor adresa primarului, in termen de sapte zile de la afisarea listelor. Contestatiile vor fi solutionate in termen de 15 zile de la primire. Actul normativ stabileste ca listele persoanelor care pot beneficia de subventii se afiseaza la sediul consiliilor locale, iar hotararile privind cererile de subventii respinse se comunica solicitantilor. Dupa expirarea perioadei de contestare, cererile respinse de claseaza.

In plus, tinerii care vor dori sa isi contruiasca locuinte prin credit ipotecar vor putea folosi subventia de 20% pentru obtinerea unui credit ipotecar. Vechea forma a OUG 51/2006 nu permitea luarea in calcul a subventiilor atunci cand se se stabilea solvabilitatea bancara celor care solicitau creditete ipotecare.

Pentru a beneficia de subventia de la bugetul de stat de 20% din valoarea locuintei construite, tinerii casatoriti trebuie sa fie in varsta de pana la 35 de ani la data depunerii cererii de subventionare, si nu la data contractarii locuintei, asa cum prevedea initial Ordonanta de urgenta nr. 51/2006.

Guvernul a decis si abrogarea prevederii alineatului 5 al art. 2 din OUG nr. 51/2006, potrivit caruia, la stabilirea cuantumului subventiei se lua in calcul aria desfasurata construita stabilita potrivit datelor din proiectul de executie al lucrarilor de constructie. Pentru a beneficia de aceasta subventie, persoanele fizice care construiesc pentru prima data o locuinta prin credit ipotecar, trebuie sa detina un drept real sau de folosinta asupra terenului pe care se realizeaza constructia.

Ordonanta de urgenta 51/2006 prevede acordarea, pentru tinerii sub 35 de ani, a unei sume de maximum 10.000 de euro pentru construirea unei locuinte personale, respectiv 20% din valoarea locuintei. Beneficiarii subventiei sunt tinerii care au varsta de pana la 35 de ani, la data depunerii documentatiei, persoanele sau familiile ramase fara adapost in urma avarierii grave sau distrugerii locuintelor proprii, din cauza unor calamitati naturale sau a unor dezastre ori accidente de care nu se fac vinovati, persoanele si familiile evacuate din locuinte situate in constructii expuse unui risc major, cum ar  fi alunecari de teren, seisme, inundatii si persoanele sau familiile evacuate si chiriasii din locuintele ce fac obiectul unor legi de restituire catre fostii proprietari a imobilelor trecute in proprietatea statului.

Subventia se acoda la finalizarea si predarea locuintelor catre beneficiari, iar plata se face pe baza devizului general si a situatiei de plata a lucrarilor. In cuantumul subventiei se ia in calcul valoarea locuintei, conform contractului si devizului general, fara a cuprinde garajele, indiferent de locul de amplasare a acestora, si anexele gospodaresti nelegate structural de cladire, mai spun reprezentantii MTCT.

Pentru a primi suma de bani, titularul contractului de construire a locuintei sau membrii familiei acestuia trebuie sa nu fi primit sprijin de la bugetul de stat sub forma de subventii pentru construirea sau cumpararea unei locuinte, sa nu detina in proprietate o locuinta cu o suprafata construita mai mare de 50 mp, sa fie prima locuinta construita prin credit ipotecar, sa detina un drept real asupra terenului pe care se realizeaza constructia si sa prezinte autorizatia de construire, inclusiv contractul de executie a locuintei incheiat cu un antreprenor de specialitate autorizat.

Din luna august 2006, beneficiarii au inceput sa depuna cererile pentru acordarea subventiei pentru anul 2007, la inceputul lunii noiembrie fiind inregistrate peste 1.000 de cereri. MTCT  va aloca anul viitor trei milioane lei pentru programul pentru sprijinirea construirii de locuinte.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: